Прочитај ми чланак

БАЛКАН ИНФО: Кими – Југ контролишу људи који немају везе са навијачима!

0

Зашто сам се вратио на трибину, ко су Хрвати са дербија... Шта је све Кими рекао у сат и по времена, а занима Гробаре? Није прескочио ни убијеног Салета Мутавог.

Некадашњи вођа навијача Партизана Милош Радисављевић Кими, истакао је неколико битних чињеница у вези сукоба две фракције Гробара.

Радисављавић је гостовао у емисији Интервју, на каналу Балкан Инфо, био је то један од ишчекиванијих интервјуа у последњих неколико месеци, а ево шта је рекао о битним стварима:

Зашто се вратио на Југ?

– Глупо је што су медији пренели мој повратак испред резултата Партизана. Резултат је много важнији. То је разлог што смо ми били ту, да помогнемо у тој победи. Цела хала је навијала са нама и носили смо Партизан до победе. Било је прозивки јер смо хтели да ставимо до зњања о чему се ради. Колико је неким навијачима било лепо тамо бежали су ка нама.

Желим да кажем браћи Гробарима да не слушају више лажи. Све је могло да се види ко стоји тамо, ко је овде. Нећемо никакв рат, немамо проблем ни са једним навијачем Партизана који је на другој страни, нама су проблем само тих пет- шест људи тамо.

Многи причају „Вратио се Кими“, ја сам небитан, не ради се о мени, ако неко долази због мене не мора. Ми долазимо због Партизана.

О Салету Мутавом и мајицама?

– То је катастрофа. То није требало да се уради. Изгубили су живот навијачи који су много оставили на Југу па се нису носиле мајице са њиховим ликом, а носила се мајица човека који је ту дошао пре три месеца и нема везе са Партизаном. Немам појма ко је наредио играчима да носе те мајице.

Да ли се толеришу преласци са Звездиног севера на Партизанов југ, међу Гробаре?

– Ми смо истолерисали прелазак давно, али то је јако лоше и то не треба да се дозвољава. Не би смело да такав лик постане вођа навијача, али су ти назови прелетачи постали вође.

Да ли су вође Делија и Гробара у контакту?

Покушавали смо раније да направимо неку причу, да то буде витешки, да се дешава ван стадиона. То је био сав контакт.

Разлике између Гробара и Делија.

– Дуга је то прича, два света различита. Они имају свој фазон, ми имамо свој. То се види из авиона која је разлика. Једно брдо, а два света.

О сукобима са навијачима Звезде.

– Боље би било да има уговорених туча на ливади као у Русији. Ко падне не удара се, без оружја. Сви смо Срби и не сме да се понови оно да неко настрада на трибини због навијачког сукоба. Борили смо се против тога као и навијачи Звезде, да се не користи оружије.

Баш ти који су дошли тамо где им није место довело је до тога да се користи оружје.

Пријатељства са групама других навијача.

– Са ПАОК-ом и са ЦСКА из Москве.

Да ли има навијачких група које се баве трговином дрогом?

– Није питање за мене, ја немам везе с тим, нити бих коментарисао.

А да ли има навијача који сарађују са полицијом?

– Па управо они о којима сам причао, а којима није место ту на трибини. Због којих се трибина и срозала.

Даљи сукоби навијача Партизана?

– Нисмо за сукобе и насиље, нећемо да нападамо никог. Ако нас нападну бранићемо се.

О Небојши Белгији и Сими Србији

– Права легенда Југа, познавао сам га, био сам у затвору кад је погинуо. Било је више навијача Звезде на сахрани Белгије него навијача Партизана, што је срамота. Сима Србија је прави навијач Партизана, цео живот је ту. Немам неко превисоко мишљење о њему, али га прихватам као правог навијача Партизана.

О скидању траке Шћеповићу?

Ништа посебно, то је једна од ствари које не бих никад поновио. Срце ме повело, лоше је играо неко време и ја сам импулсивно реаговао. Није то било толико страшно као што су медији спиновали. Само сам му рекао: Јел знаш да не заслужујеш да носиш траку капитена? Он је рекао “знам“ и то је то.

Како је постао вођа навијача?

– Рекао сам ти и пре емсије да је мој деда био у Скупштини Партизана годинама, мој отац је на стадиону био годинама, а ја сам од када сам проходао. Нисам дошао са 40 година, већ сам од детинства, на Југу сам од када могу да стојим. И мој син ће бити ту

Да ли Управа фаворизује неку групу унутар Гробара?

– Очекује се од клуба да сарађује са навијачима, али њима, управи клуба, су наметнути неки људи који немају везе са Партизаном. Ето таква је ситуација. Остало је тих 100 људи који немају везе са навијачима,а искрени навијачи су отерани. Цела Армија навијача Партизана не иде на утакмице

Да ли навијачи треба да управљају клубом?

– Не треба, то је погрешно, ми смо ту неки надзорни одбор да се у клубу не раде ствари које иду на штету клуба. Али, тај надзорни одбор не може да буде поткупљен да не види када се раде неке ствари на шетту клуба.

О вечитом дербију и сукобу?

– Био сам на дербију, али на Западу. Ти сукоби са тим странцима немају везе са мном, ја сам небитан ту. Што се тиче сукоба, био је један период када је трибина ишла узлазно, када је једино мерило било љубав према Партизану.

– Онда долази до поделе које не би било да није било несрећног случаја Татон и случаја са Бранкицом Станковић. Ту долази до раскола на трибини, до подела међу градовима. На крају долази се до овог стања које је сада на Југу.

– За те странце са дербије немам појма, то је за мене мистерија. За неке момке знам, то су навијачи Партизана. Прави навијачи, које је група која не би требало да буде ту, тукла.

– Ово нема везе са превласти на трибини. Ово је последица беса који је скупљан годинама због ствари које су се дешавале на трибини.

Џамија и Татон

О паљењу џамије на Дорћолу?

Осуђен сам за то и одслужио сам казну, иако нисам учествовао у томе

О убиству Татона?

– Он није убијен, изгубио је несрећним случајем живот. То је једна од ствари због чега је дошло до овога што се дешава. Југ би сад био навијачки део и у васиони. Сви сведоци кажу да је он сам скочио са висине, није га нико бацио.

Зашто није био на Југу на дербију?

– Мени полиција не да да уђем на Југу, имам карту купљену, али ми не дају, па идем на Запад. То је због људи који су на трибини, а не би требало да буду ту. Сметају им људи који су непоткупљиви. Не само ја, него и остали чланови моје групе, ако су искрени навијачи Партизана онда сметају.

Ко доводи неискрене навијаче Партизана на Југ?

– То је комплексно питање. То је кренуло од поделе Забрањени са Југом, где су чак и неки наши пријатељи почели да доводе обезбеђења разноразна да би се заштитили од неистомишљеника. Сад се ту уплело много људи да је немогуће да неко арбитрира ко је подобан, а ко није. То је место где се позиције заслужује редовношћу, одласком на утакмице, кореографијама, а не да се долази са 30 година а да пре тога није ни навијач Партизана.

Ко контролише коп Гробара?

Ти људи којима место није ту, који су се појавили са 30,40 година без навијачког педигреа

О приватизацији Партизана?

– Јесам за то, али да буде ограничена да не може да дође било ко да купи клуб. Да не буде ко у Кардифу да дође после 120 година и промени боје клуба. Мора озбиљно то да се уради, да не дође неко да изгради стадион у Батајници, а да тамо где је сад стадион да гради зграде.