Прочитај ми чланак

БАХАТО Бот Терзић: стадион за 55 милиона евра, радови крећу 2023

0

Дуже од три деценије трају маштања и сањарења навијача Црвене звезде да ће највећи српски стадион бити реконструисан и постати једна од лепотица балканског простора. Причало се још почетком деведесетих, у ери највећих успеха, да јапанска компанија Сони има интерес да улаже у стадион тада европског првака. Рат је све прекинуо.

Остао је и онај пројекат у време председниковања Владана Лукића громогласно назван Звездин Град, али од тога није било ништа. Сада се поново прича о реконструкцији Маракане, или новом стадиону, што више није никакав луксуз него једноставна потреба. УЕФА критеријуми су високи, а постаће готово недостижни за бројне српске клубове и њихове арене.

Отуда у канцеларијама одговорних морају да се баве још једном значајном темом. Много је прича, чак се по кулаорима као проверене информације проносе гласине о улагању једне кинеске компаније и Звездиној селидби у Макиш на терене некадашњег Милицонара?

– Није баш то истина. Пре три године смо спровели наградни конкурс за идејно решење за нову Маракану. Имали смо два решења, са и без атлетске стазе. Одлучили смо се за прву варијанту, дакле са атлетском стазом, јер су навијачи захтевали да се не мења основна конфигурација Маракане како би и реконстурисан стадион подсећао на славне дане. То је урадила италијанска државна компанија, и по том моделу ћемо реконстурисати Маракана. То ће коштати 55.000.000 евра. Обезбедићемо тај новац, имамо план и како. Реконструкција ће кренути 2023. године, радиће се фазно да би могло нон-стоп да се игра. Као Реал сада – поручује Звездан Терзић за Mozzartsport.

– Идеја нам је да купимо око 25 хектара земљишта око аеродрома. План нам је да тамо правимо тренинг камп, јер је то овом клубу потребно. Ту ће бити научни институт, девет терена, ту ће бити концентрисана сва памет у овој држави. Сви ћемо тамо да се преселимо.

Да ли имате слику у глави?

– Не у глави, имамо све то на папиру. Комплетан пројекат. Обезбедићемо средства. Стадион ће остати овде.

А шта ће остати на хектарима поред Маракане?

– Видећемо, много питаш… То је дугорочан процес, треба нам много времена.

Шта је још у плану?

– Паралелно даље ћемо правити додатну селекцију првог тима јер сваке године Звезда мора имати бољи и конкурентнији тим. Врло сам поносан на то што три милиона евра сваке године улажемо у омладинску школу. Кадровска структура клуба је битно измењена у односу на период од пре седам година. Ускоро крећемо са програмом младих талената за најбоље студенте. Комерцијални тим је реструктуриран, Звезда се уназад пар месеци отворила према потенцијалним пословним партнерима. Не сумњам да ће резултат доћи. Очекујте такође да Звезда испратити европски и светски тренд и издати свој токен и НФТ током 2022. године (нека врста крипто валута).