Прочитај ми чланак

ИНТЕРВЈУ СА ШАМПИОНОМ ЕВРОПЕ: Не сањам Формулу 1

0

Београђанин Никола Миљковић ушао је у историју светског аутомобилизма освојивши титулу шампиона Европе у ауто тркама које се возе на брдским стазама. Он је најмлађи освајач титуле шампиона Европе, а како сам каже пресудни утицај на њега имао је његов отац који се и сам бавио аутомобилизмом.

Фото: Приватна архив

Фото: Приватна архив

 Ваш отац се бавио аутомобилизмом. Да ли је он разлог због ког сте заволели аутомобиле и тркање?

Јесте. Мој отац се од своје 18. године бавио ауто тркама. Одрастао сам у таквој средини и трке су саставни део мог живота.

Фото: Приватна архив

Фото: Приватна архив

2. Ви сте најмлађи шампион у историји (ако се не варам). Колико вам то значи?

Није баш лако објаснити колико ми заправо овај успех значи. Године труда и рада су уложени, не само мој, него и моје породице. Трновит је пут до успеха, одрицања су превелика, али смо опет успели да остваримо велики резултат, тако да је мало рећи да смо пресрећни.

Фото: Приватна архив

Фото: Приватна архив

3. Колико је битна финансијска потпора за бављење аутомобилизмом?

С обзиром да је реч о техничком спорту, неопходна су прилично велика финансијска средства и без њих је немогуће бавити се аутомобилизмом. Константна улагања. Али ми смо некако успели да се изборимо. Љубав и посвећеност према ауто тркама су нам помогли у томе.

Фото: Приватна архив

Фото: Приватна архив

4. Колико ти је одрицања било потребно да би постао шампион?

Да би се постао шампион неопходно је бити потпуно посвећен ономе чиме се бавиш и нормално је да су одрицања максимално велика. Али, у томе и јесте драж. Даш читавог себе и успеш да нешто постигнеш. Наш мото је да увек дајемо 100% себе.

Фото: Приватна архив

Фото: Приватна архив

5. Да ли је реално да те кроз коју годину гледамо у шампионату формуле 1?

Није мој сан формула 1 већ наступи у другом светском такмичењу, а то је ВТЦЦ, односно светски шампионат туристичких аутомобила.