• Почетна
  • СПОРТ
  • Aнализе: Како ће нас напасти Хрвати (графички и шеме)
Прочитај ми чланак

Aнализе: Како ће нас напасти Хрвати (графички и шеме)

0

Пише: Бојан М. Ђорђевић, (спорт.26.InSTATFootball)
Дуел деценије у Максимиру сигурно ће бити велики тактички рат између селектора репрезентације Хрватске Игора Штимца и нашег „шефа“ Синише Михајловића. Мада су на клупама млађи стручњаци, јасно је да ће добра тактика значити много на мечу 20. марта, али да ће победи ближе бити екипа која има мање тензије и стреса.

Тактички тешко да један другог могу да изненаде, али помоћу ИнСТАТ анализа, посетиоци портала СПОРТ26 могу да виде како Хрвати нападају у текућим квалификација, како одузимају лопту на противничкој половини и где им је „слаба тачка“.

cro1napad.jpgАКЦИЈА 1:

Хрватски селектор Игор Штимац тражи од играча да буду врло дисциплиновни у фази напада.

Мада у екипи имају играча велике луцидности, пре свих Модрића(број 7 на скици), углавном ни њему не дозвољава да „измишља“ нападачке варијанте.

Најчешће Штимац тражи да у позиционом нападу лопта креће од Шимунића и Ћорлуке, који на десној нападачкој страни траже брзоногог Срну, који тражи „игру“ са Модрићем и Ракетићем, којима је за циљ да изменом места али и добри дуплим пасом, поново пронађу Срну на боку, близу казненог простора притивника, који покушава центаршутевима да пронађе Манџукића или Едуарда.

cro2АКЦИЈА 2:

Најбољи техничар Лука Модрић јако често има задатак да се враћа на своју половину да узме лопту.

Он има улогу плејмејкера и врло добар преглед игре, тако да често шаље прецизна додавања „у дубину“ или покрај бочних играча.

Јако често Модрићеве лопте иду ка Едуарду, док нешто ређе „гађа“ Манџукића. 

Натурализовани Хрват јако често тражи лопту у простор, како би побегао чуварима. Исту акцију зна да поведе и Вукојевић, али он има знатно слабији проценат тачних додавања.

cro3ПРЕСИНГ:

Као што су дисциплиновани у нападачким акција, Хрвати „под конац“ одрађују и дефанзивне задатке.

Специјалност им је тимски пресинг на половини противника, када петорица фудбалера „шаховничара“ притисну бека противника и простор око њега, тако да он нема у тој солуцији нека боља решења.

Изузетно чувају простор и играче, тако да је дефанзивац противника осуђен на грешку  или (не)резонско избацивање лопте у простор.

 

cro4СЛАБА ТАЧКА:

Мада Ћорлука има одличну статистику када су додавања и дуели у питању, ипак искусни ас им је „слаба тачка“ у појединим дефанзивним поставкама.

Када треба да се јури противнички нападач Ведран је нешто слабији, тако да репрезентације које имају брзоногог нападача имају знатно више шансе да постигну погодак.

Решење да се Хрвати ухвате „на спавању“ је да се лопта широко пошаље на леву нападачку страну и да се онда тражи „вишак“ у дуелима један на један на широком простору.

 

Погледајте још: Aнализе: Где греше “oрлови” (графички приказ, шеме)