Прочитај ми чланак

Американци анализирали Ђоковићево „тајно оружје“

0

Амерички лист Вол Стрит Џурнал анализирао је игру и успехе Новака Ђоковића, дошавши до закључка да је одлазак на паузу између сетова његово тајно оружје којим успева да поремети противнике и преокрене резултат у своју корист. Према њиховој анализи Новак је имао 83,3 посто успеха након одласка у тоалет.

Новак је господар дворучног бекхенда са основне линије, почиње свој текст новинар Џошуа Робинсон. Неупоредив је када брани напад противника дубоко у свом делу терена. И у најтежим тренуцима најбитнијих мечева, Ђоковић је усавршио уметност употребе времена у своју корист – он користи паузу за тоалет.

„Обично користите овај тренутак да се ресетујете ментално, мењајући окружење“, рекао је Новак након Ролан Гароса додајући да иако је пауза кратка, довољно је да се узме неколико дубоких удаха и да се врати као нов играч на терен.
Сада је стигао до полуфинала Вимблдона и у походу на календарски слем и олимпијско злато, Ђоковић користи ресетовања на паузама као разарајући ефекат. Током Ролан Гароса урадио је то два пута, укључујући и онај током финала.

Али Ђоковић не користи одлазак у тоалет само зато што је старији, већ зато што су стратешке паузе биле кључан део његове тактике током карије.

Анализа Вол Стрит Џурнала Ђоковићевих мечева пронашла је десетак случајева у којима је Ђоковић правио паузе за тоалет током мечева на великим турнирима од 2013. године.

Све осим једне десиле су се у напетим мечевима који су трајали најмање четири сета, а у 10 од 12 случајева одмах је узео следећи сет. То Ђоковићу који је на Гренд Слемовима освојио 78,6 посто сетова у каријери, даје 83,3 посто успеха након одласка у тоалет.
„Он жели моменат за себе, мало мира и тишине“, рекао је његов бивши тренер Борис Бекер током финала Вимблдона 2019. када је Ђоковић победио Федерера у пет сетова.

Између легитимности и циничности ове могућности која стоји пред тенисерима, одлазак на паузу је контроверзан само за оне који је не користе. Према закону мушког тениса, играчима су дозвољене две паузе у мечу од пет сетова, и оне се могу користити само између сетова, док им је дозвољено да то учине и у току сета уколико позив природе прети да прерасте у медицинску хитност.

 

Ђоковић је сам нагласио да је само неколико пауза употребио како би заиста користио тоалет, док најчешће само пресвуче мајицу и можда мало виче сам на себе. Циљ је зауставити тренутак противника, попут тактичког тајмаута у кошарци.

И управо је то моменат који излуђује његове ривале:

„Не брините за њега, он то стално ради“, гунђао је Енди Мари током меча када је Ђоковић узео медицински тајмаут на Ози опену 2015. године.
Стефанос Циципас, његов ривал у финалу овогодишњег Ролан Гароса био је више збуњен него узнемирен. Ђокоивћ је губио са 2-0 у сетовима за сат и по времена игре, када је напустио терен.

„Не знам шта се тамо десило, али он се вратио, по мени, као потпуно други играч“, рекао је Циципас након што је Ђоковић освојио три наредна сета, додајући да је тада осетио да Новак може да прочита његови игру.
Пажљиво темпирани „пит стопови“ довели су до многобројних повратака Новака Ђоковића, али се можда ниједан није истакао попут оног за који није имао избора.

Ђоковић је играо четвртфинале Аустралијан опена 2010. године против Жоа Вилфреда Цонге када га је савладала врућина. Новак се тада осетио толико лоше да је напустио терен средином сета и оде у тоалет где је повратио. Он је наставио меч и шепајући поражен у пет сетова.

Тај моменат, како је написао у својој аутобиографији, био је „вероватно најнижа тачка у мојој каријери. Тело ми је било сломљено, мој ум је био сломљен“.
Ђоковић је за овај догађај окривио прелазак на холистички приступ здрављу који укључује дијету без глутена и јога програм. А тај прелазак се десио пре 11 година и 18 Гренд слем титула.

Први рекет света поред сунца и ривала често има и публику за противника. Нису у питању само Федерер или Надал које публика одувек фаворизује, већ је Ђоковић навикао да слуша овације са трибина упућене његовом противнику, ма ко он то био.

Нико не чини аутсајдере популарнијим више од Ђоковића, наводи Робинсон.

„Понекад могу то да занемарим и да се фокусирам на оно што је важно за мене, као и на меч. Понекад ме то омете“, рекао је Новак током Вимблдона.

Опција је као и увек, наглашава Вол Стрит Џурнал, одлазак у свлачионицу да сабере своје мисли и подједнако важно, да остави противника да се „динста“ са својим.

Све је то део Ђоковићеве тактике – само питајте португалског судију Жоржа Соусу коме је толико прекипело да га чека на УС опену 2018. године да је изгубио живце.

„Питао сам га због чега му треба толико“, Соуса је рекао касније.
„Не постоји лимит за паузу за тоалет. Стога ја мислим да је то правило по мало прљаво“, додао је он.

А Ђоковић је добио меч без изгубљеног сета.