Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКИ КОШАРКАШ: Србија може да победи САД, толико пута сте ишли у рат!

0

Посебно истиче да је одушевљен игром Богдановића

Србија може да победи Америку, ако дође до њиховог дуела на Мундобаскету у Кини! То није мишљење већине овдашње јавности, већ једног Американца, и то бившег кошаркаша!.

Легендарни Џеј Ар Холден, Американац који је играо за руску репрезентацију и ЦСКА из Москве, дао је интервју за „Спорт клуб“ у коме је говорио о шансама кошаркашке репрезентације Србије на предстојећем Светском првенству.

– Тај тим Србије је много пута већ “заједно ишао у рат“, јединство је ту изражено и екстремно су опасни, једна од најбољих екипа на СП. Основно је да се до завршнице турнира дође са минимално губитака, тј. да нема повреда, а Србија има дубок тим и међу фаворитима је. Са тиме долази и притисак, али српски кошаркаши играју са притиском откад имају 17-18 година, па мислим да могу са тиме да се изборе – рекао је Холден.

Он је посебно истакао важност Богдана Богдановића за игру „Орлова“.

– Мислим да тај момак има прилику да уради нешто посебно. Има 26-27 година, улази у зенит каријере, мада се у Европи већ сматра прекаљеним играчем пошто је дуго професионалац. Много ми се допада његова игра зато што се није ограничио и не може му се прилепити било која етикета – “шутер“, “креатор“, “додавач“. Он ради од свега помало, допада ми се што може да игра на више позиција – може да буде плејмејкер, може да игра без лопте, може да се претвори у стрелца… Може и само да шутира, да излази из блокова и да шутира, пре него што се Теодосић повредио, то је било још потребније. Нарочито је импресивно то што нема уочљивих недостатака у његовој игри – неки би рекли одбрана, али и ту је напредовао. Његов сам обожавалац – када он уђе у игру, узбуђен сам да видим шта ће се десити и остајем уз ТВ – поручује Холден.

А онда је дошао и до тог окршаја коме се многи надају – Србија против Америка за златну медаљу!

– Играјући у Европи научио сам да у једној утакмици свако може да победи свакога, као што се и дешава на фајнал-фору. Зашто Србија не би могла да победи САД? Имају НБА играче, чак и Ол-стара, још много одличних играча као што смо већ рекли. Рекох, као на фајнал-фору – постоји фаворит, али он може да изгуби. То је једна утакмица против доброг тима, зато сви долазе са великим надама на турнир. Србија је један од фаворита и не би ме изненадило ако успеју да направе изненађење. Уколико победе у тој утакмици, не бих то чак ни назвао изненађењем јер су јако добри.

Холден се присетио и играчке каријере и неких српских кошаркаша против којих је играо.

– Гледао сам и слушао о Предрагу Даниловићу и његовим способностима, ту су и Предраг Стојаковић и остали, али говорићу само о онима против којих сам лично играо. Прича о великим српским играчима не може да се почне без Дејана Бодироге, невероватан кошаркаш. Издвојио бих даље Милоша Вујанића, који је играо у Партизану, па у Италији – био је ђаволски добар, било је задовољство играти против њега. Затим Игор Ракочевић који је био изванредан стрелац, сећам га се највише из Таукерамике, центар Крстић је био прилично добар. Теодосића сам ухватио када је био млад, још није био онај играч који је сада, али могло се видети да је посебан – присетио се Холден.