Прочитај ми чланак

Амерички ЕСПН о срамоти српског фудбала: Кокеза нарушава и имиџ УЕФА

0

Славиша Кокеза је у епицентру домаће али и светске штампе, јер информативни разговор и повезаност са тренутно највећом криминалном афером у Србији заинтересовала је и највеће светске агенције попут ЕСПН-а.

Чланци о повезаности председника Фудбалског савеза Србије, криминалаца и хулигана урушава не само лични реноме Славише Кокезе већ много више даје слику српског фудбала који се годинама уназад налази у стању хибернације у односу на Европу заробљен у неким нефудбалским, криминализованим оковима. Нарушен имиџ, овом ситуацијом са Славишом Кокезом и целом конструкцијом приче, доводи српски фудбал на ниво „мексичког картела“, а то мало ко жели. За сада сви ћуте јер није ни пристојно коментарисати привођење неке особе на информативни разговор, али Кокеза није обичан председник малог Савеза, већ и потпредседник једне важне комисије УЕФА.

Наиме, он је један од четворице потпредседника „UEFA National Associations Commitee“, једна од најзначајнијих комисија у систему функционисања. Уз њега је заменик председника ове комисије Давор Шукер, први човек ФФ Хрватске. УЕФА и ФИФА су последњих 10 година навикли на бројне афере и зато неће ништа чинити док се ситуација око умешаности Кокезе у „аферу Беливук“ не расчисти. Директор Националних асоцијација је Зоран Лаковић, некадашњи генерални секретар ФС Србије који је последње четири године поднео много притисака због разних пропуста Савеза и српских клубова, Црвене звезде, Партизана и Војводине.

Printscreen

За Кокезу, а пре свега српски фудбал најбоље да он поднесе неопозиву оставку и са собом поведе неке људе које је довео а да се фудбал врати фудбалским људима који ће желети да коначно поставе неки систем који ће почивати на свим принципа Статута, фер-плеја и играти се на терену. Разоран земљотрес који је Кокеза својим делима произвео српском фудбалу не може тек тако, преко ноћи да се санира и зато је избор новог челника ФСС обавеза свих који раде у српском фудбалу.

Фудбалска чаршија се и спрема на Кокезин одлазак који је најављивао и од средине новембра, али је одложен јер је померен почетак изградње Националног стадиона. Сада се поново помиње да је Драган Џајић, без обзира на године, једино право решење за место председника ФСС. Џаја је институција, човек који би могао да окупи и помири све стране у српском фудбалу.

Питање је само хоће ли Џајић пристати да буде грудобран српског фудбала.