Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКА АГЕНЦИЈА (АП): Навијачи Звезде поздравили симбол рата, УЕФА да реагуje

0

Навијачи „Црвене звезде“ су „на свом стадиону дочекали симбол рата: прави борбени тенк коришћен током крвавог распада Југославије деведесетих година“ – пише америчка новинска агенција АП.

Tenk na Marakani, Foto: FK Crvena zvezda

Расходовани тенк југословенске војске Т-55 паркиран је испред стадиона „Црвене звезде“ уочи вечерашње утакмице квалификација за Лигу шампиона против швајцарског шампиона „Јанг бојс“.

На веб страници навијачке групе „Црвене звезде“ пише да тенк симболизује њихову паролу слоган „Звездина машина је прорадила“, преноси АП.

Северна трибина на стадиону поред које је тенк паркиран, резервисана је за најватреније присталице клуба, „Делије“.

Постављање тенка је изазвало „јаку реакцију Хрватске, која се у рату борила за независност од Југославије коју су водили Срби“, пише америчка новинска АП.

Хрватски медији наводе да је тенк „јасна провокација“ и „скандал“, указујући да управно тело европског фудбала, УЕФА, мора реаговати.

После критике јавности, министар унутрашњих послова Србије, Небојша Стефановић, рекао је да је „реплика тенка“ – пише АП, прегледана и да није нађена „експлозивна справа“ која би представљала опасност за јавност. Војни званичници рекли су да је скинута сва главна опрема и да је то „музејски комад“.

Агенција АП преноси да је војни аналитичар Александар Радић рекао да није требало да тенк буде постављен у близини спортског терена због онога што симболизује. „Они који су одлучили да га паркирају код стадиона, пре свега су на уму имали политичку провокацију“, рекао је он.

Тенк је изложен, пише АП, недељу дана пошто су маскирани нападачи напали два кафеа у Хрватској док су тамошњи Срби на телевизији гледали пренос првог меча „Црвене звезде“ против „Јанг бојса“, повредивши пет људи и разбијајући намештај. Та случај је покренуо бурну размену изјава хрватских и српских политичара.

Оклопно возило је током ноћи пребојено у црвено-бело „Црвене звезде“, а званичници клуба су у саопштењу додали да је „још једна атракција“ додата стадиону, закључује АП.