Прочитај ми чланак

Албанац који воли Звезду: Оставимо политику са стране

0

Коста Грило, познати албански коментатор, наавијач је Црвене звезде и пред меча српског клуба с Тираном говорио је како је заволео клуб из Љутице Богдана.

Грило је у интервјуу за „Панорама спорт“ причао о предстојећем дуелу, али и о томе како један Албанац сврстава себе међу навијаче српског клуба.

Foto: Youtube screenshot/Eduasportin

„Звезда је веома искусна екипа која је играла Лигу шампиона претходне две године и до групне фазе су долазили путем квалификација. Али, чињеница је и да Звезда више не спада међу непобедиве тимове. Ради се о доброј екипи, али Тирана ме је изненадила у Тбилисију. Играли су прост и рационалан фудбал“, каже Грило и додаје:

„Мислим да су шансе 50:50 јер се игра у Тирани. Тирана није играла неко европско такмичење годинама и мислим да је гладнија од Звезде. Немају шта да изгубе јер ће свакако наставити да се боре за Лигу Европе ако буду поражени. Чак и да победе Звезду, мислим да је пласман у Лигу шампиона немогућа мисија“.

Грило је наставио да прича о Звезди.

„То је име, клуб који има искуства играња у европским такмичењима и велико је име у Европи, упркос што ми (Албанци) имамо одређене замерке на српске тимове или Звезду. Ја генерално немам никакву везу с политиком и све док коментаришем спорт, фудбал… хајде да тако и остане“.

Познати коментатор одговорио је на питање – како је постао навијач Звезде?

„Многи који су рођени током 90-тих не знају како је било живити пре. У Албанији смо имали две опције, италијанску и југословенску телевизију. Пратили смо фудбал у Југославији који је био један од најбољих у том периоду. И, није то била само Звезда, ту су били Динамо, Хајдук, Партизан, Раднички, Будућност, Вардар, Приштина… Екстремно добар фудбал се играо и имали смо шансу да пратимо Југославију“.

Грило је споменуо Дулета Савића као једног од играча које посебно памти.

„Звезда је имала добро познатог нападача – Душана Савића. Играо је добро у ваздуху. Али, како сам одрастао у Тирану, Петрит Дибра био ми је омиљени фудбалер у детињству“.

Коментатор каже како је он пре свега навијач балканских клубова, Ливерпула, енглеског фудбала и Бешикташа из Турске.

Утакмица између Тиране и Црвене звезде игра се у уторак од 20 часова.