Прочитај ми чланак

АБА: Победа Црвене Звезде у Скопљу

0

Кошаркаши Црвене звезде ДИВА победили су у Скопљу македонски МЗТ са 75:60 (20:22, 27:14, 9:11, 19:13) у шестом колу регионалне кошаркашке АБА лиге.

„Црвено-бели“ су тако стигли до друге победе, док је МЗТ четврти пут поражен. Звезда је у другој четвртини серијом 21:4 стигла до 13 поена предност, гости су стигли до изједначења средином треће четвртине, али је Звезда у наставку меча заслужено стигла до победе.

Тим Владе Вукоичића је до победе водио двојац Игор Ракочевић (6/11 за два, 1/4 за три) – Рашко Катић (10ск) са по 16 поена. Ипак највећи индекс корисности имао је Демаркус Нелсон – 17. Амерички плејмејкер је за 34 минута постигао 9 поена (3/6 за два, 3/6 за један) и имао чак осам скокова и три асистенције.

Кошаркаши Црвене звезде су промашили чак 18 слободних бацања (20/38), али је очајан шут домаћина из игре (21/64) утицао да Звезда ипак убедљиво слави.

У екипи МЗТ-а по 12 поена постигли Тодор Гечевски (5/17 из игре, 6ск) и Гјоргиј Чековски (8ск). Бивши центар Црвене звезде Урош Николић је убацио 5 поена и имао шест скокова.

Црвена звезда је у Скопље допутовала без Мориса Алмонда са којим је раскинут уговор, као и без центра Елтона Брауна који је отишао у САД пошто му се супруга породила.

У тиму као и на претходних пет утакмица није било Андреје Милутиновића, а тренер Влада Вукоичић је у Скопље повео Милана Миловановића и Ивана Смиљанића.

„Црвено-бели“ су добро отворили меч пред бучном скопском публиком, после првог минута Звезда је водила са 5:0, а кошеве су постигли Бранко Лазић и Игор Ракочевић.

Уследила је серија гостију (6:0) коју је креирао искусни Тодор Гечевски. Звезда новом серијом 7:0 стиже до рекордних +6 у првој четвртини (12:6). Међутим онда су у наредна три минута „црвено-бели“ стали. Гечевски је прво тројком прекинуо серију Звезде, затим су поене постигли и бивши центар Звезде Урош Николић, тројку је постигао Марковски, а неугодну серију домаћина прекуно је Борис Савовић у осмом минуту.

„Црвено-бели“ су били непрецизни са линије за слобонда бацања, пошто су од првих шест на мечу погодили само два. Проценат убачених поена са линије пенала на изнад 50 подигао је млади Александар Цветковић у финишу четвртине.

После првих десет минута игре МТЗ је имао два поена предности – 22:20.

Друга четвртина у потпуности је припала тиму Владе Вукоичића и поред великог броја промашених слободних бацања (у првих 20 минута 11/22) кошаркаши Црвене звезде су другу деоницу добили са 27:14.

У прва три минута македонски тим је чувао минималну предност, али је после поена Радивојевића у 13. минуту којим је донео изједначење свом тиму (30:30) Звезда дозволила противнику да постигне само шест поена, а кошаркаши у црвено-белом су убацили 21 поен (уз пет промашених пенала).

Домаћи тим је поенима Бакића и Гечевског у 15. минуту стигао до изједначења. Уследила су три промашаја Рашка Катића са линије пенала, али и његови кошеви из игре. Марко Симоновић је био прецизан са пенала, а убацио је и једну тројку.

Поенима Николовског у последњим секундама првог полувремена домаћи тим је на одмор отишао са 11 поена заостатка – 47:36.

Рашко Катић је једини имао двоцифрени учинак у првом полувремену – 10п (2/6 за 1, 6ск, 2ас), капитен Ракочевић је убацио 8 поена, а Александар Цветковић два поена мање, без промашаја.

„Црвено-бели“ као и на претходним гостовањима очајно играли у трећој деоници. Гости су нанизали 11 поена (серија 13:0), све док капитен Игор Ракочевић тек у 27. минуту није постигао четири поена у низу и прекинуо серију гостију. Звезда се у наставку четвртине консолидовала, убацила још пет поена (Савовић, Ракочевић, Катић) и уочи последње четвртине имала +9 – 56:47.

Домаћи тим је серијом 4:0 на почетку последње четвртине пришао на пет поена заостатка (56:51), али је Звезда и поред великог броја грешака и промашаја са линије за слободна бацања сачувала предност, а на крају стигла и до убедљиве победе – 75:60.

„Црвени-бели“ у наредном колу дочекују мађарски Солнок у „Пиониру“.

 

(Б92)