• Почетна
  • СПОРТ
  • Aанализе: Где греше „oрлови“ (графички приказ, шеме)
Прочитај ми чланак

Aанализе: Где греше „oрлови“ (графички приказ, шеме)

0

Пише: Бојан М. Ђорђевић, (спорт.26.InSTATFootball)
Док Синиша Михајловић тврди да ће на Максимиру победник бити она екипа која буде имала „хладнију главу“, фудбалски стручњаци у Хрватској месецима уназад покушавају да открију тактичке намере српског стручњака. Тако да је могуће да баш у том сегменту надмудре наш стручни штаб…

Већ неколико пута су тренери у ТВ емисијама, на разним програмима у „лепој њиховој“, откривали Михине „форе“, а ИнСТАТ фудбал програм омогућава посетиоцима СПОРТ26 да се информишу о неким тактичким потезима „орлова“ у досадашњим утакмицама квалификација за СП.

srb1АКЦИЈА 1:

Селектор Михајловић смишљено користи најјаче адуте у игри, трудећи се да лопту спусти на земљу, и да избегне дуге лопте и „бунарење“. Напади најчешће почињу од штоперског пара, тако да није чудо што селектор има много поверења у Настасића, који има савршен проценат додавања.

После додавања два штопера лопта иде на бок ка Ивановића, који покушава да пронађе Зорана Тошића, који је стациониран на десном боку.

Ас ЦСКА јако често покушава да улази у средину где „тражи“ игру са играчем који је постављен иза најистуренијег нападача. Затим је план да се лопта „убаци“ иза леђа левог бека и штопера.

srb2АКЦИЈА 2:

Када противник „уштопује“ Тошића и Ивановића, прелази се на „план Б“.

У том случају, наш капитен врло често крене на лажно додавање уз линију, а онда дијагоналом тражи левог бека(Коларова), који брзином покушава да створи вишак.

Таква акција донела је Србији предност на првом мечу са Велшанима у Новом Саду.

 

 

srb3„СЛАБА ТАЧКА“:

Удвајањем Зорана Тошића или грешков Ивановића на половини противника, Србија долази у велике проблеме, које репрезентаије са брзим нападачима лако могу да искористе.

У тим случајевима два српска штопера могу доћи у ситуацију да играју „два на два“ и да јуре противничке нападаче који утрчавају у празан простор.

Решење је да се праве „паметни“ фаулови, или да се број грешака сведе на минимум.

 

srb5КОРНЕР:

Уиграна акција у коју Синиша Михајловић има много поверења.

Лопта, по договору, иде у висини петерца, и док најистуренији нападач, штопери и десни бек „вуку“ чуваре ка средини, правећи блок Тадићу, млади фудбалер остаје сам у зони шута, што може да буде опасно по противника.

 

srb6ПРЕКИД:

Са десне стране прекиде изводи Зоран Тошић, који најћешће шаље оштру лопту у висини једанестерца, где четворица „орлова“ покушавају да дођу у позицију за шут.

Лопту покушавају да захвате најистуренији нападач, два штопера и један од везиста, док из другог плана креће на лопту Душан Тадић.