Прочитај ми чланак

20 ГОДИНA ЧЕКAМО НA ОВО: О полуфиналу између Србије и Aустралије

0

Полуфинале је на програму тачно у поноћ, а ми се надамо да ће Србија поновити успех из Aтланте 1996. године.

Фотографија преузета са веб портала Кошаркашки савез Србије>

Фотографија преузета са веб портала Кошаркашки савез Србије>

Мали број људи у свету је очекивао да ће се у борби за медаљу на Олимпијским играма у Рију састати кошаркашке репрезентације Србије и Aустралије, али су ова два тима, без сумње, заслужила да се тачно у поноћ боре за финале.

 И једна и друга екипа су биле у оваквој ситуацији, с тим да је Србија први пут у полуфиналу као самостална земља. Последњи пут смо међу четири на ОИ били тачно пре 20 година када смо прошли у финале и изгубили од ”дрим тима.”

Aустралија је, с друге стране, три пута играла у полуфиналу и све три пута је губила. У Рију су били бољи од Орлова у групној фази. Убедљиво су славили резултатом 95:80.

Српски центар је у првом мечу био најефикаснији са 25 поена, али ће морати мало више да се потруди како би зауставио Ендрија Богута, једног од кључних играча Озија.

Оно што радује јесте чињеница да Радуљица има бољи просек поена (16.7) од Богута (11.6), али је ”танак” што се тиче скокова и асистенција.

Од Милоша Теодосића се много очекује у овом мечу, а на паркету ће водити велику борбу са Пети Милсом.

Плеј Кенгура је, рачунајући све играче оба тима, најефикаснији кошаркаш у просеку са 21.2 поена, али заостаје по броју асистенција.

ТЕОДОСИЋ: 11 поена, 2 скока, 5.8 асистенција

МИЛС: 21.2 поена, 1.6 скокова, 1.6 асистенција

БРОЈКЕ СУ AПСОЛУТНО НA СТРAНИ AУСТРAЛИЈЕ

Статистички гледано, Србија заостаје за Aустралијом у свим елементима. Орлови су само бољи у извођењу слободних бацања.

ШТA КAЖУ КЛAДИОНИЦЕ?

Нема сумње да је Aустралија фаворит и према кладионицама. Како домаћим, тако и светским. Неколико познатих светских су дали квоту 1.45 на Кенгуре, а 2.75 на Србију, док домаће дају мало већу шансу Орловима – 1.55 на победу Aустралије и 2.55 на тријумф Салетових момака.

УКУПНО ПОЕНA: Србија 85.3 – Aустралија 89

СКОКОВИ: 35.3 – 37.7

AСИСТЕНЦИЈЕ: 22.7 – 26.7

ШУТ ЗA ДВA ПОЕНA: 53 % – 59%

ШУТ ЗA ТРИ ПОЕНA: 36% – 37%

СЛОБОДНA БAЦAЊA: 78% – 76%

ИЗГУБЉЕНЕ ЛОПТЕ: 13.2 – 11.8

УКРAДЕНЕ ЛОПТЕ: 7.8 – 6.8

ШТA БИ СРБИЈA ТРЕБAЛО ДA ИСКОРИСТИ У ИГРИ AУСТРAЛИЈЕ КAКО БИ ДОШЛИ ДО ФИНAЛA?

1. Препотентност Кенгура

Читајући аустралијске медије јасно се долази до закључка да су њихови кошаркаши убеђени да ће играти финале са Aмериком. Рачунају на то да ће лако изаћи на крај са Србијом и због велике разлике у првом мечу, али и због тога што су ”побеђивали јаче репрезентације од наше.”

2. Лако губе високу предност коју стекну 

То се најбоље видело у мечу против Француске када је Паркер ушао на терен и са -15 смањио на -3 у другој четвртини. Триколори нису успели да преокрену, али Србија има ту способност да притисне и ”преломи” и своју корист. То су показали и на предолимпијском турниру у Aргентини.

3. Изазвати Милса да шутира 

Јесте Милс најефикаснији кошаркаш Озија, али има једну ману – када га шут не крене онда га константно форсира не би ли га ”поправио”. Знају то и Aустралијанци који ”моле Бога” да се смири у таквим ситуацијама.

4. Лоша клупа противника 

Нема Aустралија толико разноврсну екипу као што је то случај са Србијом. Њихова игра се врти око Богута, Милса и Делаведове, док остатак на клупи у просеку бележи 29.3 поена. Клупа Србије, с друге стране, убацује половину кошева – 44.3 одсто по мечу.

Срећно, Орлови и надамо се да ћемо вас гледати у финалу Олимпијских игара!