• Почетна
  • СПОРТ
  • Спор око несрпских кошаркаша у домаћем првенству: Одредбе КСС неуставне!
Прочитај ми чланак

Спор око несрпских кошаркаша у домаћем првенству: Одредбе КСС неуставне!

0

Dokument kosarkasi1

Ресорно министарство обуставило примену одредбе и наложило националном савезу да у року од месец дана усклади одлуке са српским законима.

Одредба члана Регистрационог правилника Кошаркашког савеза Србије, која је претходних месеци, од доношења изазвала многе полемике, да се натурализовани играчи који иако имају српски пасош, али немају право наступа за репрезентацију Србије, третирају као странци је – неуставна!

Ово је закључак спортског инспектора Минситарства омладине и спорта који је наложио КСС да привремено обустави ову, али и још једну спорну одредбу Регситрационе комисије КСС из 30. маја 2013. године и ускладе их са Законом о спорту.

У року од 30 дана од пријема решења КСС усклађене одлуке мора да достави Министарству омладине и спорта.

У поменутом решењу Минситарства наводи се да КСС прави разлику између играча држављана Србије и натурализованих играча после 16. године, иако Закон о држављанству не познаје термин натурализације. На овај начин, како стоји у образложењу решења, играчи који су пријемом стекли држављаство Србије после 16. године дискриминисани су у односу на остале домаће играче, чиме је повређено уставно начело забране дискримниације загарантовано Уставом Србије и појединим одредбама члана Закона о спорту.

У истом решењу министарства у које су „Новости“ имале увид, још се наводи да је одлука Регистрационе комисије КСС да играчи млађи од 15 година, могу да врше прелазак из клуба у клуб само у региону, а да се прелазак из региона у регион условљава пресељењем целе породице, је такође у супротности са Уставом Србије.

Могуће је да ће се и после овог решења полемика у српској кошарци, наставити, пре свега да ли је добро да у нашим тимовима играју више од четворица играча која немају право наступа за наш национални тим (четири странца плус евентуално неки натурализовани кошаркаш), али, на крају, закони ипак мора да се поштују…

(Вечерње новости)