Прочитај ми чланак

ЗА СВЕ ЉУБИТЕЉЕ ПРИРОДЕ: Сутра традиционални Фрушкогорски маратон

0

fruskogorski-maraton-jpg_660x330

Тридесет и осми по реду, Фрушкогорски планинарски маратон одржаће се у суботу и недељу, 25. и 26. априла 2015. године, на Фрушкој Гори, у организацији Планинарског спортског друштва Железничар из Новог Сада.

Фрушкогорски планинарски маратон представља манифестацију која се традиционално одржава једном годишње од 1978. године, под геслом „Није важно победити друге, важно је победити себе“, траје два дана и на њему сваке године учествује више хиљада људи. Фрушкогорски маратон намењен је планинарима, маратонцима, планинским бициклистима, љубитељима природе и заљубљеницима у Фрушку Гору, који ће имати прилику да побољшају своју психофизичку кондицију, да победе себе, односно да докажу себи да могу да се изборе са психичким изазовима и физичким напорима, и започну битку за здрав живот.

Овогодишњи Фрушкогорски планинарски маратон одржаће се као и претходних година на планини Фрушкој Гори, а учесници ће моћи да се определе за једну од више понуђених стаза које су трасиране по брдовитом шумском појасу Фрушке Горе, међу којима су: стаза Ултрамаратон плус (111,151 Км), Ултрамаратона (105,107 км), Велики јужни маратона (90, 267 Км), Велики западни маратона (87,655 Км), Велики источни маратон (84, 223 Км), Средњи источни маратон (61,183 Км), Средњи западни маратон (57,666 Км), Средњи јужни маратон (49, 775 Км), Мали источни маратон (35,025 Км), Мали западни маратон (32,826 Км), Мали маратон запад- запад (32,604 Км), Приправнички јужни (23,617 Км), Приправнички запад-запад (20,884 Км), Приправнички западни (19, 687 Км), Приправнички источни маратон (17, 573 Км), Приправнички мини маратон (10,528 Км), Стаза радости и задовољства (4,373 Км).

Програмом Фрушкогорског планинарског маратона старт свих маратона предвиђен је у суботу 25. априла 2015. године, у 9 сати на обронцима Фрушке горе, на Поповици, испред дома Планинарско смучарског друштва „Железничар“ (10 км јужно од Новог Сада, односно 5 км јужно од места Сремска Каменица), осим старта Малог маратона Запад-Запад који стартује у 10:30 сати код манастира Јазак у Јазачком прњавору (контролна тачка 12). и Приправничког маратона Запад-Запад који је у 13 сати на Летенки, контролна тачка 15.

Право учешћа на Фрушкогорском планинарском маратону имаће сви заинтересовани старији од 18 година (лица млађа од 18. година морају бити у пратњи старије пунолетне особе), који се осећају психо-физички спремним за овакав вид активности.

Пријављивање заинтересованих учесника/ца за учешће на Фрушкогорском планинарском маратону обављаће се на дан одржавања манифестација, код старта/циља, од 08:00 часова па до непосредно пред старт маратона. * На старту приликом пријављивања добијају се књижице са именима која служи за оверавање на контролним тачкама (КТ).

За најуспешније учеснике Фрушкогорског планинарског маратона предвиђене су следеће награде: За савладаних 560 км стазе у било којој фрушкогорској комбинацији маратона, која даје збир од 560 и више километара, добија се сребрна значка „Лала планинар“; За савладаних 1.200 км стазе у било којој фрушкогорској комбинацији маратона, која даје збир од 1200 и више километара, добија се златна значка „Лала планинар“; За савладаних 2.000 км стазе у било којој фрушкогорској комбинацији маратона, која даје збир од 2.000 и више километара, добија се плакета; За савладаних 3.000 км стазе у било којој фрушкогорској комбинацији маратона, која даје збир од 3.000 и више километара, добија се „Златно срце“. За савладани Ултра плус маратон, Ултра маратон и све велике маратоне, добија се сваки пут и диплома маратона; За савладану стазу Радости и задовољства, свако дете предшколског узраста добија Спомен лист. * У збир пређених километара улазе сви километри свих маратона, почев од 1978. године (што се доказује овереним контролним или сталним књижицама).

Напомена:

* Маратон је спортско рекреативна манифестација, која нема такмичарски карактер.

* Маратон је отворен за све учеснике који себе сматрају здравствено и психофизички спремним за учешће у маратону, и који претходно потпишу пријаву за учешће у маратону и изјаву пријављеног учесника.

* Стазе маратона су обележене, маркиране, ознаком коју чини бели круг са црвеним срцем у средини, или црвено белим пругама на местима неподесним за постављање круга. Већина маркација налази се на дрвећу. На местима раздвајања стаза маратона постављена су велика платна, путокази, са свим потребним обавештењима.

* Сваки учесник у маратону учествује на сопствену одговорност.

* Учесници маратона пријављују своје учешће на маратону на месту старта.

* На стази радости и задовољства могу учествовати само деца предшколског узраста, уз пратњу родитеља или друге овлашћене пунолетне особе.

(Савремени спорт)