Прочитај ми чланак

Шпанија на мишиће до финала

0

Фудбалска репрезентација Шпаније пласирала се вечерас у финале Европског првенства, пошто је после пенала савладала Португалију са 4:2.

Владавина шпанске фудбалске династије још увек траје, иако је „фурија“ у Доњецку само на моменте личила на апсолутног шампиона Европе и света. Упркос свему Шпанци ће 1. јула имати прилику да освоје треће узастопно велико такмичење. Шпанија није дала гол у 120 минута, али су играчи „фурије“ били мирнији приликом извођења пенала и савладали иберијске комшије.

Као и пре четири године, када су у четвртфиналу ЕП после пенала избацили Италију, и вечерас је одлучујући погодак са „беле тачке“ дао Сеск Фабрегас. Претходно је Икер Касиљас одбранио ударац Мутињу, а пречку је погодио дефанзивац Бруно Алвеш. Најбољи португалски фудбалер Кристијано Роналдо није ни стигао да шутира пенал.

Колико је Шпанија и даље јака, говори податак да је селектор Дел Боске дозволио себи луксуз да пре истека 90. минута из игре изведе Ћавија Ернандеза, као и то да поново није дао шансу Фернанду Торесу, Хуану Мати или Фернанду Љорентеу.

Роналдо је могао све да реши у последњим тренуцима регуларног тока меча, али је одличну контру „упропастио“ непрецизиним шутем преко гола. Реванширао му се Ђорди Алба у завршници првог продужетка, када је имао фантастичну шансу, али је голман Руи Патрисио „зачарао“ мрежу.

Португал је у регуларном току утакмице био изузетно добар и у великој мери је успео да заустави препознатљиву шпанску тика-така игру. На другој страни, Роналдо и Алмеида су повремено задавали доста проблема противничкој одбрани, али су Ђерар Пике и Серхио Рамос, уз Касиљасову помоћ, ипак успевали да обезбеде своју мрежу.

Како се ближио 90. минут, тако су сви на терену постајали све нервознији, па је судија морао да „смирује“ играче иберијских ривала жутим картонима.

Шпанци су на терен пред почетак утакмице изашли са црним флором на рукаву у част 23. годишњег играча Бетиса, Рокеа који је прошлог викенда умро од рака.

Противник у финалу биће бољи из сутрашњег полуфинала Немачка – Италија, које се игра од 20.45 у Варшави. Финална утакмица ЕП на програму је у недељу, 1. јула у Кијеву.

ШПАНИЈА – ПОРТУГЛИЈА 4:2 (0:0, 0:0)
Стадион у Доњецку. Гледалаца: 50.000. Судија: Цунет Чакир (Турска). Жути картони: Коентрао, Переира, Велосо, Пепе, Алвеш (Португал), Арбелоа, Рамос, Бускетс, Алонсо (Шпанија).
ПОРТУГАЛИЈА: Патрисио, Переира, Алвеш, Пепе, Коентрао, Меирелеш (Варела 114′), Велозо (Кустодио 106′), Мутињо, Нани, Алмеида (Оливеира 81′), Роналдо.
ШПАНИЈА: Касиљас, Арбелоа, Рамос, Пике, Алба, Бускетс, Ћаби Алонсо, Ћави (Педро 86′), Ињеста, Силва (Навас 60′), Негредо (Фабрегас 54′).

И на крају да закључимо: срећа прати шампионе :-)!

(Новости)