Прочитај ми чланак

Срђан Ђоковић: Игрица је готова, само сте га наљутили (ВИДЕО)

0

Суђење Новаку Ђоковићу почело је у поноћ, завршило се одлуком да се поништи одлука о укидању визе и да се пусти на слободу, али и даље постоји могућност да буде депортован из Аустралије.

 

14.35 Конференција је готова

14.34. „Новак ће освојити још десет гренд слем титула“

„Они не знају шта су урадили, па Новак ће сад освојити још десет гренд слем титула. Учинили су му велику услугу“, рекао је Новаков отац Срђан на питање како ће се изолација одразити на његове партије у Мелбурну.

14.26 „Новак ослобођен свих оптужби“

„Новак ослобођен свих оптужби, али не познајемо аустралијске законе. Он је најчистији и то је све што можемо да кажемо. Новак није кршио правила, ни законе, нити ће“, рекао је Ђорђе Ђоковић на питање да ли је процес завршен.

14.16 Срђан Ђоковић: Игрица је готова

„Новак је увак гледао само да помаже људима, предобар је човек из једне мале сиромашне земље. Ова игрица је завршена, нека измисле неку нову и опет ће он бити најбољи на свету. Судија је био фантастичан, баш као и Новакова одбрана која је била одлично спремљена. Донета је једина могућа одлука – да Новак буде ослобођен и бави се оним због чега је дошао, а то је да игра тенис. Он је само хтео да игра тенис и то је то“, каже отац Срђан.


Суд у Аустралији је донео пресуду у корист најбољег тенисера света којем је поништена одлука о депортацији и дозвољено му је да остане у земљи,

Међутим, министар за имиграцију Алан Хоук је највио да би могао да искористи дискреционо право да депортује српског тенисера без обзира на одлуку суда, а све ће бити познато у наредним данима.

Породица Ђоковић у ресторану „Новак“ организује конференцију за медије, а први тенисер света се обраћа путем видео линка.

То ће бити прво обраћање јавности Ђоковиа од како је приведен на аеродрому у Мелбурну.

14.07 Новак је слободан и тренирао је

Ђорђе Ђокович је објаснио да је Новак по изласку на слободу отишао на терен и да тренира. Он је у Аустралију отишао да игра тенис.

14.06 „Хвала правосуђу Аустралије“

„Желим да се захвалим на фер и коректном суђењу. Није им било лако, имали су огроман притисак. Судија Кели је био врло поштен и коректан“, каже Ђорђе Ђоковић.

14.05 „Хвала народу широм света“

Ђорђе Ђоковић се захвалио свимлљудима широм света на подршци од Чачка до Мелбурна.

14.03 Ђорђе Ђоковић: Нама је тешко

Нама је ово све изазовно ји тешко као породици. Јако је тешко да га бранимо, а да неког не увредимо. Све смо урадили да испоштујемо све протоколе.

14:01
Срђан Ђоковић:

„На крају је победила правда и право, ево његов најмлађи брат Ђорђе ће објаснити ситуацију“

13:47

13:44

Марион Бартоли о притиску који чека Новака

Мислим да може да прође прву недељу турнира а и да изгради моментум за другу седмицу. Више се ради о томе како ће ментално и психолошки ово на њега утицати. Он је заиста најбољи када је под притиском и у тешким ситуацијама, али више је до тога како ће публика реаговати. Ако цео стандион буде против њега и ако му буду звиждали… Тешко је рећи колико ће то на њега утицати

12:23

Ђоковић у „Тврђави Аустралија“

Главни репортер аустралијског „Ејџа“ Чип ле Гранд анализирао је актуелни дан саге о Новаку Ђоковићу.

12:07

Новак Ђоковић на конференцији за медије

Од 14 часова по нашем времену односно од поноћи по аустралијском, Новак Ђоковић ће се обратити јавности

12:05

11:42
Ђоковићи пред медијима у 14х

Конференција за медије породице Новака Дјоковића, првобитно најављена за 12 сати, померена је и одржаће се у 14 часова, јавља „Тањуг“.

До померања термина дошло је, с обзиром на то да се још увек не зна да ли ће Новак, упркос томе што је добио судски спор у Аустралији, остати у земљи или ће министар за миграцији искористити законско право и донети одлуку о депортацији.

11:35
Није крај!

То може да учини током сутрашњег или наредних дана.

„Након одлуке Федералног окружног и породичног суда на процедуралним основама, остаје у дискреционом праву министра за имиграцију Хоука да размотри укидање визе господин Ђоковиц́у под његовим личним овлашц́ењем да откаже визе у складу са чланом 133Ц(3) Закона о миграцијама. Министар тренутно разматра ово питање и процес је у току“, саооштио је његов кабинет.

Нови дан у Аустралији почиње за два сата и 25 минута.

11:19
Аустралија се коначно „предала“?!

Ђоковић ускоро постаје слободан!

Најбољи рекет света налазио се пет дана у својеврсном притвору у хотелу у Мелбурну, где је смештен од среде, готово одмах након слетања у Мелбурн.

Саслушање је требало да почне у поноћ по времену у Србији, али је померено из бизарног разлога.

Ђоковићев тим имао је на располагању два сата да изнесе одбрану, тај део је мало продужен, а онда се отишло на необично дугу паузу.

Због ручка је судија Ентони Кели одредио да се паузира сат и по, а након само 10 минута рада уследила је нова пауза од пола сата.

После излагања правног тима аустралијских власти, донета је одлука да је Новак Ђоковић победио и да се пусти на слободу, али ту није био крај, јер власти прете новим хапшењем и коначном депортацијом најбољег тенисера света из Аустралије

11:06

11:05
Има повређених

11:04

11:03
Да ли је Ђоковић и даље у згради?

„Црни аутомобил је отишао са верује се Новаком Ђоковићем и његовим адвокатима, а окупљени народ се практично бацао на аутомобил и полиција је морала да их растерује. Аутомбил се у почетку кретао веома споро и пробијао се кроз масу неколико стотина метара, а полиција је користила и сузавац. Врло вероватно Новак није био унутра, већ да је и даље у згради“, каже репортер АБЦ Неwс Аустралиа

11:00
Вече у Мелбурну

У Мелбурну је тренутно 21.00 часова.

10:58
Не зна се да ли је Ђоковић био у возилу. Присутни грађани кажу да нико није видео, мада су поједини причали да је у аутомобилу.

10:56
Полиција сузавцем растерала навијаче

10:51
Лудило без краја
Црни аутомобил је напустио зграду и верује се да је у њему Новак Ђоковић. Настао је делиријум међу окупљенима и полиција је сузавцем терала народ од аутомобила

10:27 

Српска журка испред зграде у којој је Ђоковић

10:13
„Новак Ђоковић није ухапшен“

10:08
„Не хапсе га, него чувају“
Судска новинарка Аустралијског асошијетед преса из Мелбурна Карен Свини верује да полиција није испред просторија у којима је Новак Ђоковић због хапшења, већ га чува због велике медијске пажње.

10:06

 

10:05
Транскрипт са аеродрома по доласку Ђоковића:
Цариник: Који су били ваши разлози да данас допутујете у Аустралију?
Ђоковић: Ја сам професионални тенисер и главни разлог мог доласка у Аустралију је учешће на Аустралијан опену у Мелбурну.
Цариник: Хвала. Сада питање у вези са вакцинацијом. Да ли сте вакцинисани?
Ђоковић: Нисам вакцинисан.
Цариник: За ЦОВИД-19? Нисте вакцинисани?
Ђоковић: Нисам вакцинисан.
Цариник: Хвала. Да ли сте икада имали корона вирус?
Ђоковић: Да.
Цариник: Па, када је то било?
Ђоковић: Имао сам вирус корона два пута, у јуну 2020. године и недавно. Био сам позитиван на ПЦР тесту 16. децембра.

10:03
Аустралијанци тврде: Новак Ђоковић није ухапшен

09:53
Полиција испред канцеларије Ђоковићевих адвоката

9.31 Ситуација ескалира испред хотела

Чека се на следећи потез полиције и одлука министра. Како се наводи, у зграду су стигли припадници полиције Викторије и неколико чланова приватног обезбеђења.

9.12 Гомила белих комбија дошла по Новака

Велико присуство полиције, значајан број белих комбија је дошло по Новака. Министар за имиграције има четири сата да донесе одлуку о депортацији.

09:09

Ђорђе Ђоковић:

„Бесане ноћи за целун фамилију пролазимо кроз јако тешке моменте, Новак је показао колико је истрајан и колико верује у своје идеале и да је велики човек и изборио се не само за себе већ за цео свет. С друге стране имамо систем у Аустралији који је донео одлуку у корист свим чињеницама и није постојао разлог за неком другом одлуком, а сад добијамо информације да очигледно министар унутрашњих послова изнад суда“, рекао је Ђорђе Ђоковић за ТВ Прва.

„Дефинитивно је ово политика, све је ово била политика. Ми смо ангажовани на свим друштвеним мрежама и последња је информација да хоће да га затворе. Тренутно се консултујемо са адвокатима и ПР службама. НОвак је са својим адвокатима у просторијама где је било суђење, а он тренутно размишља о својим опцијама. Ово је био велики пораз за аустралијске власти и ово тешко подносе“

„Да је дошао да тражи азил другачије би се опходили према њему… Имамо јавни транскрипт из суднице, они су се према њему понели као према криминалцу, а не као према спортисти“

09:02

Нина Марковић Казе, политиколог, за Прву телевизију је рекла да у овом моменту у Мелбурну хапсе Новака Ђоковића.

Према њеним поузданим информацијама, Новак Ђоковић је у овим моментима приведен и чека га депортација.

Др Нина Марковић Казе, политиколог и директорка за комуникације у фирми која се у Аустралији бави имиграционим правом прва је пренела информацију, која је и потврђена из Аустралије.

Аустралијске власти су навеле да је Ђоковић добио један случај на суду, али да то не значи да је његова виза валидна и да ће због тога што није вакцинисан бити депортован јер нема основа да остане у Аустралији.

09:00

Хапсе Ђоковића, чека га депортација према незваничним информацијама

08:09
Суд је пресудио, али…

Одлука је донета око 7:15, а судија је наложио да у року од пола сата Ђоковићу буде враћен пасош, као и личне ствари, па би требало да је сада на слободи

8.05 Судија запретио министру

Иако је адвокат Кристофер Трен најавио да би министар за имиграције Алекс Хок могао да искористи право да депортује Ђоковића, судија Кели је упозорио да се никако не усуде да тако нешто покушају.

07.37 – Аустралијанци не прихватају пораз!

Кристофер Тран каже да министрака унутрашњих послова Аустралије Карен ендруз задржава лично освлашћење да „уклони“ Ђоковића из Аустралије!

7.24. Судија наредио моментално пуштање

После одлуке да промени одлуку и дозволи Новаку опстанак, судија Кели је наредио да се Ђоковић пусти из притвора.

07.19 – НОВАК ПОБЕДИО АУСТРАЛИЈУ!

Судија Кели је пресудио да је Новак Ђоковић ослобођен, након поновног прегледа предмета. Наређено је да Влада Аустралије плати све трошкове, да он буде на слободи у року од 30 минута и да му се врате пасош и лични предмети.

Одлуку суда потврдио је и Новаков адвокат Ник Вуд.

07.11 – Новак стигао на суд!

06.40 – Да појаснимо – рок за забрану депортације Новака померен је са 06 часова на 10 часова. Што значи да се до 10 часова мора донети пресуда. Наравно, или да се додатно помери тај рок.

06.33 – Очекује се у наредних 30 минута наставак суђења, највероватније у 07.00. И тада ћемо коначно дочекати одговоре од тужиоца на бројна питања од стране адвоката Новака Ђоковића.

06.32 – Велики број навијача већ 7 сати борави испред суда. Шта они раде, можете видити у директном преносу који се налази на почетку ово блога.

06.26 – Постоји могућност да ће судија лично испитивати Новака! Чека се потврда те информације.

…………

ЗА СВЕ ОНЕ КОЈИ СУ САДА УСТАЛИ САЖЕТЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ИЗ ПРЕТХОДНЕ НОЋИ:

– Суђење траје са прекидима већ више од шест часова

– Највећи проблем за суђење је велики проблем са техником, а сам пренос уживо пуцао је неколицину пута

– Новак Ђоковић је од 05.00 са својим адвокатима и коначно је напустио хотел у коме се налазио (у пратњи је полиције и нема слободу кретања)

– Тужилац се није прославио, стекао се утисак да није имао адекватне одговоре на питања судије

– Адвокати Ђоковића урадили су веома добар посао и изнели су темељне аргументе

– Судија је у једном моменту суђења рекао: Новак је урадио све што су тражили, па шта би они више од њега?

– Судија је продужио Новаку боравак у Аустралији са 06.00 на 10.00 часова

– Коначан одлука биће донета у наредних неколико сати

…………..

06.01 – Нова пауза! Овога пута у трајању од 30 минута. Погађате разлог – техничких проблеми.

06.00 – Продужетак боравка за Новака у Аустралији који је истицао 06.00! Судија му је продужио боравак до 10.00 и уједно инсистирао да дође на суђење. Нове информације из Аустралије говоре да ће се, ипак, све завршити данас.

05.54 – Новак Ђоковић кренуо је ка згради суда! ОВО ЈЕ МОМЕНАТ КАДА ЂОКОВИЋ НАПУШТА ПРИТВОР

05.50 – Настављено је суђење. Ово је последња, треће фаза после које следи изрицање пресуде.

05.39 – Према информацијама из Аустралије постоји шансе да данас и не добијемо коначну одлуку.

05.33 – Тужилаштво ће имати на распологању минимум 60 минута за излагање. Њихов задатак биће да одговоре на бројне ствари које је изнео Новаков адвокат.

05.20 – Прошла је пауза за ручак, али суд је саопштио да се помера почетак последње фазе суђења на 05.45 часова.

05.18 – Полако пролази пауза за ручак коју је одрадио судија. Очекујемо сваког момента наставак суђења у Мелбурн.

05.13 – Новак Ђоковиц́ разговарао је између два дела суђења са својим адвокатима у једној просторији. Новак је тако напустио „хотел“ где је затворен, али после суђења, враћа се у исти хотел – наводи портал „Тхе Аге“

04.37 – Добили смо велики број порука с питањем: када се очекује коначна одлука суда. Ствари стоје овако, суђење се наставља у 5.20 када тужилац наставља излагање. Њега чека још мало више од једног часа времена. После тога судија доноси одлуку. Колико ће му бити потребно, то не можемо да знамо, али за очекивати је да најкасније до 9 ујутру добијемо коначну одлуку!

…………

ПРЕСЕК ПОСЛЕ ДРУГОГ ДЕЛА СУЂЕЊА:

Тужилац је деловао прилично неуверљиво, а када је рекао да ће изнети све шта има после паузе за ручак постало нам је јасно да он заправо нема ништа ни да каже у своју одбрану! Све до сада што је рекао било је моментално поклопљено од стране судије Келија, код кога очито не пролазе шупље приче. Бар за сада.

Пренос из суднице се често прекида, а у кадар улећу непознате особе након чега судија обично најави прекид преноса?!

Suđenje Novaku Đokoviću
Foto: Screenshot Youtube The Truth

 

Чак ни акредитовани аустралијски новинари не могу да извештавају са суђења јер је судија забранио улаз у судницу свима. Унутра су само судија, Ђоковић, адвокати, записничари и министарка.

Излагање Новакових адвоката

Они наводе и покушавају да изнесу аргумент како су помешани различити документи и да би суд требало да попусти због тога.

Кажу да је све ово збуњујуће.

Ђоковићев адвокат Ник Вуд каже да је незаконито то што га нису одбили по једном основу већ по мешавини два. То није релевантан разлог за одбијање.

Суђење може да се прати путем аудио линка

Судија Ентони Кели саслушава Србина и најбољег тенисера света.

Његови адвокати су у суботу изнели податке којим доказују да је Новак био позитиван на ковид 16. децембра.

Велики број Срба окупио се испред суда

Многи су понели тениске рекете као реквизите, као и српске заставе, мајице и капе са обележјима наше земље.

23.50 Ко ће бранити Ђоковића?

Новака Ђоковића ће бранити адвокати Ник Вуд и Пол Холденсон.

Кристофер Трен је испред Тужилаштва.

Главни судија је Ентони Кели.

23.00 Новак је у аутомобилу одвежен из хотела за мигранте у суд.

22.00 Полиција је ухапсила неколико демонстраната испред Новаковог хотела.

Пратите на Србин.инфо Новакову борбу за слободу и правду у ковид фашизму Аустралије.