Прочитај ми чланак

Кабалиста Зорана најавила да ће Србија увести (Гејтсове) модуларне нуклеарке!

0

Стављамо на сто шта од енергетских извора Србија може да користи да би обезбедила енергетску стабилност, истакла потпредседница владе и министарка рударства и енергетике

Потпредседница владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић очекује да ове године буде донета одлука о прављењу модуларних нуклеарних електрана у Србији и истиче да не треба да бежимо ни од једног извора који може да нам обезбеди енергетску стабилност.

„Ми имамо мораторијум на изградњу нуклеарних електрана који је уведен после катастрофе у Чернобиљу, што је у том тренутку било потпуно разумљиво, али све се то променило од те 1986. године до данас”, рекла је Михајловићева Танјугу и истакла да је технологија доста напредовала.

Каже да су тада постојали велики нуклеарни ректори и електране, док су сада већ у озбиљном развоју модуларни нуклеарни реактори снаге од 10 до 400 мегавата.

Има их већ неколико постављених у свету, у Кини и неким другим државама, додаје министарка.

Такође, подсећа да су то мали реактори који се праве у фабрици и испоручују готови на место које купац жели.

„Можете да га транспортујете тамо где желите да ставите такав модуларни нуклеарни реактор односно у онај део земље где имате проблема са мрежом”, нагласила је Михајловићева.

Навела је да у Србији још није донета никаква одлука о скидању ембарга на нуклеарке и да нису ни почели било какви званични разговори о сарадњи са неким у области изградње нуклеарних капацитета.

„Ми нисмо још увек почели никакве званичне разговоре. Ми сад стављамо на сто шта је то од енергетских извора што Србија може да користи да би обезбедила енергетску стабилност. Свакако један од извора су модуларне нуклеарне електране, јер није довољно само да имамо обновљиве изворе енергије, није довољно да имамо само хидроелектране”, рекла је Михајловићева.

Чињеница је, каже, да ћемо свакако у деценијама пред нама смањивати полако производњу из термоелектрана, због чега морамо да градимо неке нове капацитете.

Изразила је уверење да ће 2022. када буде завршена Стратегија развоја енергетике бити донета и одлука да ли ћемо прихватити модуларне нуклеарне електране.

„И даље сматрам да ми не смемо да бежимо ни од једног извора и да сваки извор који може да нам обезбеди енергетску стабилност је за нас важан и добар”, закључила је Михајловићева.