Прочитај ми чланак

ПОКОРИО РИМ Новак преко Циципаса до првог трофеја у 2022!

0

Најбољи светски тенисер Новак Ђоковић освојио је први трофеј у 2022. години! Био је најбољи на мастерсу у Риму, који је освојио победом против Стефаноса Циципаса у финалу - 6:0, 7:6 (7:5).

Новак Ђоковић је до титуле у „вечном граду“ дошао после сат и 38 минута борбе. Меч су обележила два потпуно различита сета – у првом је Србин доминирао, док је у другом морао да се мучи, јурио је заостатак, међутим успео је да надокнади минус и био је најбољи када је то најпотребније, па је без изгубљеног сета дошао до титуле.


Новак је блистао у првом сету, у ком није препустио нити један гем Циципасу, што је Грку први пут на шљаци да није освојио ни гем у једном сету. Али, ситуација се у другом сету променила – грчки тенисер је почео боље, направио је брејк и повео са 4:1, након чега је имао брејк лопту за 5:1.

Али, није је искористио, Новак је успео да се врати и да у последњем тренутку направи брејк, што му је омогућило да дође до 5:5, а затим и да се избори за тај-брејк. У одлучујућем гему је био бољи, играо је квалитетније у пресудним моментима, те је са 7:5 у тај-брејку дошао до велике победе и 38. мастерс трофеја у каријери.

Први сет: Ноле разбио Стефаноса, Ђоковић – Циципас 6:0

1:0 – КАКАВ СТАРТ! Новак је одмах направио брејк. Извршио је притисак на грчког тенисера, натерао га да греши и дошао до три брејк лопте. И прву је одмах искористио, па је са нулом „брејкнуо“ Циципаса.

2:0 – Почетак из снова! Ђоковић показује са колико самопоуздања игра, па је ривалу дозволио само један поен у два гема.

3:0 – ЈОШ ЈЕДАН БРЕЈК! Распламсала се борба у трећем гему, за разлику од прва два. Имао је Стефанос 40:15 и две шансе да се упише на семафор, али… Није се дао Ђоковић, успео је да изједначи, затим дође до нове брејк лопте коју користи. Ништа не полази за руком Циципасу, док је Новаку самопоуздање на „макс“.

4:0 – Поново Новак Циципасу препушта само један поен. Без много драме успева да материјализује још један брејк и сигурно гази ка освајању првог сета.

5:0 – Очекивала се драма, али за сада имамо „једносмерну улицу“! Циципас не може да се састави, не успева ни из трећег пута да узме гем на свој сервис, па је Новак за тили час дошао до ситуације да сервира за сет.

6:0 – СА НУЛОМ! Новак је фуриозно привео крају први сет и на силовит начин га освојио. Игра са пуно самопоуздања, све погађа, док је Грк непрепознатљив.

Други сет: КРАЈ! Новак освојио мастерс у Риму, Ђоковић – Циципас 7:6 (7:5)

0:1 – И то се догодило… Циципас се уписао на семафор, и то тек после више од пола сата игре. Публика у Риму аплаудира, будући да жели да се борба у наставку распламса.

1:1 – Новак враћа егал. Сигурно је сервирао наш ас, па није допустио ривалу ни промил шансе, јер је овај гем окончао са „нулом“.

1:2 – Подигао је ниво игре Циципас у другом сету, није ни било реално да цео меч одигра онако лоше. Прорадио му је сервис волеј, који му је донео шест од осам поена у другом сету.

1:3 – Грк је дошао до прве шансе на мечу да Новаку одузме сервис и није је пропустио. Дошао је до 15:40, у чему му је Новак помогао грешкама, да би затим један форхенд Србин послао у мрежу, па је Циципас дошао до брејка.

1:4 – Потврдио је Циципас предност брејка, Ђоковићу је само препустио један поен и дошао до 4:1. Мораће Новак да се у наставку сета рестартује ако жели све да заврши у два сета. У супротном – лоше му се пише у другом делу игре.

2:4 – Био је Новак у новим проблемима. Јер, Циципас је имао брејк лопту, али је наш ас успео да се извуче. Везао је три поена када се све ломило, па је зауставио серију гемова противника.

2:5 – Покушао је Ђоковић да изврши притисак и некако закомпликује овај други сет, али… Дошао је до 30:30, била је то потенцијално тешка ситуација за Циципаса, но Грк је из дефанзивног форхенда успео да се извуче, везао је два поена и дошао на корак до изједначења у сетовима.

3:5 – Сервирао је Новак за останак у мечу и одговорио је изазову. Али, сада га чека много тежи посао, јер ће морати да нападне сервис Циципаса како би продужио сет.

4:5 – МА, БРАВО! Ђоковић је био најбољи онда када је то било најпотребније, па је направио брејк у последњем тренутку. Тестирао је ударце Циципаса, а како Грк није био сигуран, дошао је две шансе за брејк лопту. Прву је већ искористио и потпуно се вратио у сет.

5:5 – Новак је у потпуности преузео инцијативу. Успео је да потпуно ухвати прикључак шетајући ривала по терену, па је сада, чини се, моментум на страни првог рекета света.

5:6 – Прекида Циципас Нолетову серију, осваја гем са нулом, чиме поново тера Србина да сервира за останак у сету.

6:6 – ТАКО ЈЕ! Новак без грешке сервира, имао је три сервис винера и један ас, па сигурном игром изборио тај-брејк.

7:6 – Новак решава тај-брејк у своју корист. Од старта је кренуо да доминира, дошао до је до мини брејка, повео са 4:2, затим је дошао до 5:3, након чега је Циципас везао два поена и поравнао на 5:5. Међутим, када се све ломило, Ноле је био најбољи и са два узастопна поена је дошао до коначних 7:5.