Прочитај ми чланак

Новаков ударац за који Аустралија нема решење – шта је бриџинг виза?

0

Најбољи тенисер планете Новак Ђоковић налази се у опасном процепу и у Аустралији живи "од данас до сутра".

То може да буде и буквално до суботе, односно недеље, око 24 сата пре почетка Аустралијан опена, јер се тада одлучује о његовој судбини.

Бар би требало. Није да се до сада ова ситуација није мењала из минута у минут и сата у сат, па све опције треба узети у обзир.

Тренутно стојимо тако да је Алекс Хок, аустралијски министар за питања имиграције отказао Новакову визу и Ђоковић се опет обратио суду тражећи тамо своју правду.

Већ је једном то урадио када га је судија Ентони Кели ослободио из имиграционог притвора у понедељак. Српски тенисер је био слободан неколико дана, тренирао је, да би Хок пресекао и рекао – нема визе.

Тај епилог је донекле био очекиван. Уз све што се дешавало са Ђоковићем, датумима тестова када је био позитиван, појављивању у јавности после тога, причи да је постао свестан резултата теста тек дан касније…

Све то навлачи „врелину“ на све оне који ће му гледати и мерити сваку реч, посебно сад кад су сазнали да је медицинско изузеће зато што је невакцинисан против короне.

У држави каква је Викторија, где су мере биле страшно строге две године, и премијер Скот Морисон и Алекс Хок и остали из Владе нису смели да допусте да попусте.

Како би на њих гледали бирачи? Сигурно би изгубили део гласова бесних грађана да су се „правили мртви“, кад су већ закували чорбу Ђоковићу.

Ипак, поред суда, српски тенисер има потенцијалног „кеца у рукаву“ који би могао да буде веома добар компромис и за њега и за Хока и Морисона.

Тај компромис се зове „бриџинг виза“. Аустралија има овај тип визе за оне који имају проблема са уласком у земљу и којима се виза отказује или истиче.

У неколико својих варијанти од А до Е, такозване визе за „премошћавање“, односно привремене само док се не добије или врати стандардна виза.

Како је објаснио Абул Ризви, експерт за питања имиграције, једна ова виза би, ако је одобрена омогућила да Ђоковић нормално тренира.

Ослободила би га из новог притвора, а у посебним околностима и под посебним условима, могао би да ради оно због чега је дошао у Мелбурн, да одигра турнир.

У једном од услова пише да бриџинг виза може да се додели: „ако чекате судску одлуку по жалби о својој визи“.

Још један од случајева када се може добити је и онај када чекате одговор ААТ-а, односно Административног апелационог трибунала о питању одлуке о визи или њеном отказивању.

Читав процес је комплексан и правно мукотрпан, јер није тачно одређено колико је времена потребно да се виза одобри. Постоје и случајеви када се она додељује аутоматски, да би неко легално био у земљи док чека визу, али и они када их додељује суд.

То значи да би суштински бриџинг визу могао да омогући судија, иако је Новаку стандардна виза отказана. Тиме би се „моћ истргла“ бар привремено из руку политичара који би да депортују Новака.

Они би, на челу са Морисоном и Хоксом, свеједно показали „ево, ми смо отказали стандардну визу“ и тиме би смирили „духове“ у свом бирачком телу. С друге стране, Ђоковић би имао шансу да нападне рекордну, 21. Гренд слем титулу. Што би се рекло, вин-вин.

Међутим, опет има и друга оштрица тог мача. Ако Аустралија одобри Новаку бриџинг визу, то би се онда косило са њиховом најновијом реториком да је он претња по јавно здравље.

Наравно, и ту постоје разни исходи, да ли би и у којим условима тренирао и спремао се за турнир у који се улаже много новца, какву би слободу имао, да ли би био изолован.

Како Ђоковића део навијача воли, а други део воли да га мрзи, свеједно привлачи пажњу. Додајте томе да бољег од њега у том занату нема, онда је јасно зашто је бриџинг виза нешто између депортације и лагодног, стандардног боравка у Мелбурну.

То је она опција коју Аустралијанци могу да „прогутају“, иако Данијел Ендрјуз, премијер Викторије је у међувремену поручио Новаку: „Само се вакциниши“.

Око тога се све врти у суштини. Док број заражених од коронавируса у овој држави расте, већа је и напетост, али она већ месецима између Ђоковића и аустралијских власти свакако постоји.

Питање је само како ће све да се преломи и ко ће на крају да буде на најмањем губитку, што је у овом тренутку веома, веома тешко проценити.