Прочитај ми чланак

Вучићев квислинг шљам: „Српске санкције не би оштетиле Русију и руски народ“

0

Србија уопште није несврстана, више од две деценије је на европском путу и дошло је време када морате да се опредељујете, рекла је председница Центра за спољну политику Сузана Грубјешић о увођењу санкција Русији.

– То што бисмо ми сада увели санкције Русије не би оштетило Русију и руски народ, али ако то не урадимо, може да има последице по нас и наше грађане – рекла је Грубјешић.

Према њеним речима, руска агресија на Украјину је показала ургентност европског јединства.

Казала је да од проглашења независности Косова 2008. године постао доминантан антизападни наратив, да се ЕУ готово и не помиње и ствара се перцепција да одатле долазе само захтеви, уцене и притисци, иако је Унија највећи донатор, инвеститор и трговински партнер.

– Али, наратив мења перцепцију грађана. Па кад гледате истраживања, грађани кажу да је највећи донатор Србије Кина, Русија… – казала је Грубјешић.

Сузана Грубјешић, фото: Принтскрин

 

Говорећи о посети председника Европског савета Шарла Мишела Београду, оцењује да је важно што је дошао неко из врха ЕУ и да се ради о некој врсти дипломатске офанзиве.

Мишелове изјаве о „геополитичкој заједници“ доводи у везу са „фазним приступањем“ Европској унији, која допушта секторску интеграцију, односно да уколико се земља кандидат у некој области у потпуности усагласи са ЕУ, може да на пример добије приступ фондовима.

Битно је за грађане да осете користи од самог процеса, и да то буде видљиво, сматра Грубјешић.

– Самим тим ће се овај наш евроскептицизам, евролетаргија, смањивати – рекла је она.

На питање да ли је позиција Србије ослабљена тиме што се руски председник Владимир Путин позвао на Косово као преседан за отцепљење Доњецка и Луганска, Грубјешић каже да је Путин то вешто искористио.