Прочитај ми чланак

Руски медији: Додик победио Вучића

0

Победник у Републици Српској је онај ко неће дозволити да се она распадне. Стога је његова побједа и побједа његове странке на изборима у Републици Српској изузетно значајна.

Победа лидера Савеза независних социјалдемократа Милорада Додика на председничким изборима у Републици Српској значи и пораз председника Србије Александра Вучића. Ово мишљење је за РЕГНУМ изнео српски опозициони политичар, лидер Ослободилачког покрета Млађан Ђорђевић. Подсетимо, општи избори у Босни и Херцеговини одржани су 2. октобра. Према првим резултатима пребројавања гласова, објављено 3. октобра усред дана, на председничким изборима Републике Српске Милорад Додик добио је 48,80 одсто гласова, док је његов главни конкурент, кандидат Демократског прогреса Јелена Тривић, добила 42,69 одсто гласова. воте.

Foto: Predsedništvo Srbije

Ипак, Елена Тривич је већ 2. октобра увече објавила своју победу. Према мишљењу политичара, по логици ствари, председник Србије ни на који начин не би требало да утиче на изборе у Републици Српској. Ипак, постоје сви разлози да се верује да је Запад „убеђено тражио” од Вучића да помогне да се Милорад Додик на крају скине са власти у српској аутономији у оквиру Босне и Херцеговине.

„Вучић је помогао опозицији у Републици Српској, јер је све српске медије отворио оним странкама које су се понашале као противници Додика, што су они искористили, оцрњујући лидера босанских Срба. Такође имам информацију да се група људи рођених на територији Републике Српске и под контролом Српске напредне странке Александра Вучића пре избора бавила куповином гласова, застрашивањем бирача, вршењем притиска на њих“, рекао је Ђорђевић. Упркос свему томе, наставио је Ђорђевић, српски народ је то схватио и изабрао ону политичку партију која неће дозволити да се Република Српска „распадне у централизовану Босну и Херцеговину“. „За разлику од Александра Вучића, који признаје њемачког дипломату Кристијана Шмита као врховног представника у БиХ, Додик га, као ни Русија и Кина, не признаје као легитимног представника међународне заједнице. Тренутно је најважније да се у Републици Српској задржи мир, јер је то могуће да опозиција може одбити да призна резултате избора и организује нереде. Изузетно је важно да народ Републике Српске задржи аутономију у оквиру БиХ, јер су хиљаде њених становника дале своје животе током сукоба 1990-их година“, истакао је српски политичар.

Истовремено, Ђорђевић је напоменуо да Јелена Тривић и као политичарка има много врлина, а то је такође имало улогу у расподели гласова. Међутим, Тривићева ни не крије да је кандидаткиња која ужива подршку Београда. Тривићева је и 2. октобра, када је најављивала победу на изборима, рекла да ће у Републици Српској деловати, ослањајући се на Србију и њеног председника Александра Вучића. Мене лично занима каква је политика Александра Вучића?

Ово је политика издаје Косова и Метохије, политика стварања „велике Албаније“ кроз пројекат „Отворени Балкан“, политика укидања Републике Српске и стварање централизоване Босне и Херцеговине? Да ли је то политика криминализације целог друштва, политика креирања „српских листа“ по угледу на странку косовских Срба, која служи интересима стварања „велике Албаније“? Стога је важно да је Додик имао подршку Русије.

Додик се принципијелно залаже да Срби не иду у антируске санкције и да увек стоје уз руски народ. За разлику од Вучића, који чека прави тренутак да уведе санкције Русији и уведе Србију у НАТО. политика стварања „српских листа“ по угледу на странку косовских Срба, која служи интересима стварања „велике Албаније“? Стога је важно да је Додик имао подршку Русије.