Прочитај ми чланак

Југо-Удба спин за посрнули рејтинг: Хрвати траже подизање оптужнице против Вучића

0

Потпредседник "Моста" Никола Грмоја предложио је да Хрватска подигне оптужницу против председника Србије, као одговор на поступак који је српско Тужилаштво за ратне злочине подигло против четири висока хрватска официра који су наредили нападе на српске избеглице на Петровачкој цести.

Наиме, недавно се појавила информација да је српско Тужилаштво за ратне злочине подигло оптужнице против четири висока хрватска официра, који су наредили нападе на српске избеглице на Петровачкој цести.

Ово би била прва оптужница у Србији за хрватску акцију „Олуја“.

Према наводима медија, четири официра се терете да су у августу 1995. године наредили авионско ракетирање колоне избеглица на Петровачкој цести код Босанског Петровца и у месту Сводна код Новог Града.

Како је објављено, Тужилаштво Србије је предложило да се оптуженима суди у одсуству, као и да према оптужници проток времена даје довољно разлога за сумњу да ће Хрватска или БиХ покренути кривичне поступке против одговорних за кривично дело.

Тужилаштво за ратне злочине Србије у међувремену је саопштило да оптужница због ратног злочина у хрватској акцији „Олуја“ није постала правноснажна и да кривични поступак у овој фази није јаван.

Као одговор на овакав поступак Србије из Загреба стиже предлог д асе подигне оптужница против српског председника. У тексту хрватског „Јутарњег листа“ наводе се речи потпредседника „Моста“ Николе Грмоје, који је предложио да се подигне оптужница против председника Србије Александра Вучића.

„Време је да се коначно почнемо понашати као суверена држава и блокирамо преговоре Србије за улазак у ЕУ“, рекао је Грмоја и додао:

„Једини адекватан одговор на ове скандалозне поступке Србије било би подизање оптужнице против Вучића, јер је у окупираној Глини потицао на побуну и агресију против Хрватске и зазивао границе Велике Србије“, рекао је он.