Прочитај ми чланак

ЕУ чува свог Вучића: У извештају о Србији нема Крушика, Јовањице, Беливука…

0

Известилац Европског парламента за Србију, Владимир Билчик, у нацрту резолуције о нашој земљи, који је представио европосланицима, није уврстио највеће афере које се убележиле власт Српске напредне странке.

Јовањица, Крушик, Савамала, афера “Телеком Србија, случај “Беливук”, нису ниједним словом поменути у нацрту документа о Србији, који је Билчик доставио колегама из Европског парламента и због тога су европосланици бројним амандманима инсистирали да се још једном апелује на Београд да разреши поменуте случајеве.

У амандману, који је поднео Демтрис Пападакис, посланик социјалдемократа, истиче се да би ЕП требао да понови своји позив да се дође до епилога у вези са незаконитим рушењем у приватне имовине у Савамали, уз подсећање на наводе јединог осуђеног у овом случају, полицајца Горана Стаменковића, који је навео да је био принуђен да преузме кривицу за овај случај.

Он је изразио и забринутост да би случај “Савамала” могао да застари у наредних неколико година.

Идентичан амандман предложила је и посланица зелених, Виола фон Крамон, која је предложила да се апелује на српске власти да у потпуности истраже случај и да отворе питање кривичне одговорности за све одговорне особе.

Амандман практично исте садржине предложила је и група либерала из Европског парламента.

У нацрту резолуције, Билчик је навео да Европски парламент понавља своју забринутост због ограниченог напретка у борби против корупције и организованог криминала и позвао је Србију да интезивира напоре како би се ефикасније решили ови проблеми.

На овај предлог, посланик Пападакис је поднео амандман у ком додаје да би Србија морала да интезивира напоре посебно у решавању случајева са високим нивоом јавног интереса, те да унапреди своје резултате у истрагама, подизању оптужница и осуђујућим пресудама у случајевима корупције на високом нивоу и да се то односи и на конфискацију имовине стечене криминалом.

“Са забринутошћу примећујемо да ниједан од случајева поменутих у претходним извештајима – Крушик, Јовањица, Телеком Србија није у потпуности процесуиран од стране правосуђа, нити је у потпуности истражен. Са забринутошћу примећујемо и појаву нових случајева корупције на високом нивоу. Позивамо српске власти да покрену детаљну истрагу о ономе што је откривено у Пандориним документима и да имплементирају законе о спречавању корупције у складу са правним тековинама ЕУ и препорукама ГРЕЦО-а (Група држава за борбу против корупције)”, наводи се у амандману.

Идентичан амандман поднели су и представници либерала, као и посланица зелених Виола фон Крамон, иначе “известилац у сенци” те групације за Србију.

Пападакис и Фон Крамон су у посебним амандманима предложили да ЕП позове власт у Србији да истражи наводне везе између криминалног клана Вељка Беливука и појединих представника власти и политичара из владајућих странки. Они су апеловали да се процесуирају сви одговорни.

Нацрт резолуције Европског парламента о Србији, представљен је у другој половини априла. У документу се позива наша држава да уведе санкције Русији, а изражена је и забринутост, између осталог, због владавине права, због притиска на правосуђе, ограничене слободе медија, застрашивања и напада на новинаре, али и утицаја кинеских инвестиција на животну средину.

Велики део европарламентараца сматрао је, како сазнаје “Нова”, да је предлог резолуције превише благо третира ситуацију у Србији, стога је поднето више од 400 амандмана. То не значи да ће сви они бити усвојени. О томе који ће предлози бити усвојени у наредним данима ће преговарати четири водеће посланичке групе у ЕП.

Четири водеће посланичке групе у Европском парламенту, од којих ће зависити садржај Резолуције о Србији, чине Европска народна партија, С&Д (социјалисти и демократе), “Обновимо Европу”(либерали) и Зелени.