Прочитај ми чланак

Држава брутално преварила младе парове: Одобрене само 4 субвенције за станове

0

Од марта до данас Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, односно држава Србија, поделила је субвенције за само четири брачна пара за куповину прве некретнине. Како сазнајемо стигло им је чак 40 захтева за финансијску помоћ при куповини првог стана, а велики број је одбијен због погрешних информација о потребној документацији за аплицирање. После писања Нова.рс о породици Јовановић, која је због грешке у једном папиру одбијена од стране Комисије за доделу субвенција, огласило се надлежно министарство.

“Министарство упознаје локалне самоуправе са потребном документацијом за аплицирање за субвенције за стан. Они су свима послали дописе, али проблем је у томе што углавном локалне самоуправе немају људе који се баве искључиво овим ставкама. Они их занемарују, то их много не интересује, не упознају се довољно са проблематиком. Управо зато и не могу грађанима, односно паровима, да одговоре на питања која су кључна за њихове захтеве за одобравање субвенција за куповину првог стана. То је био проблем са Јовановићима у Суботици, али је и у Крагујевцу један пар такође безуспешно покушавао да дође до информација“ објашњава Татјана Мацура, председница Удружења „Маме су закон“.

Она истиче да Уредбу о додели субвенција надлежни треба да упросте и олакшају.

„Постоје два проблема који се морају хитно решити. Један је комуникација између локалне самоуправе и државе, а други је проблем у недовољно флексибилним одредбама Уредбе, које се односе на сарадњу банке, корисника и државе. Ту треба наћи модел који ће бити задовољавајући за све, односно унети ставку у Уредби која каже да потенцијална корисница права на субвенцију, није имала некретнину пре рођења детета“ каже Мацура.

Уредба је донета тек средином фебруара, а око 40 парова је аплицирало.

„У Комисији обрађују захтеве и то иде јако споро. Парови улазе у проблем јер ни продавац стана, а ни банка, неће да чекају месецима да Комисија донесе одлуку. Ако инвеститор гради зграду и договара продају са потенцијалним купцима, па онда они чекају кредит и одговор Комисије која има рок за одговор 30 дана, а све се пролонгира на чак 90 дана, тај продавац стана сигурно неће чекати толико. Ствар додатно чини гором ако после 90 дана ипак сазнају да су одбијени. То је катастрофа! Ове ставке морају да се мењају“, наглашава Мацура.

Подсетимо, брачни пар Јовановић из Суботице, је само 24 сата након што су потписали уговор за стан, предао сву потребну документацију за субвенције.

„Чекали смо пуна три месеца на одговор. Били смо одбијени. Испуњавали смо све услове, али смо погрешили са једним папиром. Наиме, уместо да им пошаљемо предуговор, послали смо уговор. Тиме су нас сврстали у власнике стана и као такве одбили, јер субвенцију добија само онај ко нема ништа уписано на своје име. До тог момента је већ кренуо процес преноса у катастру, што је забрањено ако хоћете помоћ државе. Преко 80 дана смо чекали на одговор, да бисмо онда у само једној реченици прочитали да смо одбијени, иако испуњавамо све тражене услове. Да било који од услова није испуњен, разумела бих, али да нас одбију из овог разлога нема никаквиг смисла. Не бисмо себи скакали у уста да је речено да не сме да се потписује уговор унапред“, испричала нам је Дајана Јовановић, чија је беба недавно напунила пола године.

Већина парова дочекала је одбијеницу Комисије.

„Срамно је да су само четири субвенције поделили од марта до данас. Да није било приче о субвенцији за први стан, не бисмо никада ушли у процес куповине, сад у ова нестабилна времена, иако нам је кров над главом био горући проблем“, наглашава Дајана.

До сада су субвенције за стан добиле само мајке из Сомбора, Трстеника, Крагујевца и Бечеја, а држава је у ту сврху издвојила укупно 34.595 евра.

Наиме, поводом проблема овог, али и свих других парова, који су одбијени за доделу субвенције, огласило се надлежно министарство.

„Услови за добијање субвенције државе за куповину некретнине по основу рођења детета јасно су дефинисани и од почетка примене Уредбе истакнути на званичним интернет страницама министарстава за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, финансија и за бригу о породици и демографију. Такође, све потребне информације о остваривању овог права могу се добити и у локалним самоуправама, којима је министарство доставило и инструкције о поступању по захтевима за добијање ове субвенције” стоји у саопштењу.

Наиме, у новембру 2021., председник државе Александар Вучић најавио је да ће од првог јануара 2022., за младе парове бити донета мера од 20.000 евра да се осамостале.

“Мотивисаћемо људе и младе брачне парове да изађу из родитељских станова, тако што ће им држава поклонити 20.000 евра за решење стамбеног питања и сва та права биће везана за мајку” рекао је тада Вучић.

Услови за добијење субвенције

Основни услов за добијање субвенције за куповину првог стана, поред тога да је дете, брачног пара који аплицира, рођено током 2022. године, јесте да мајка у тренутку подношења захтева не поседује некретнину на своје име. Приликом конкурисања за овај вид помоћи државе, неопходно је да заинтересовани доставе оверен предуговор о купопродаји стана или куће, а не уговор о купопродаји, будући да тим уговором стичу власништво над некретнином и аутоматски не испуњавају један од основних услова. Тек након одобрења, односно доношења Решења о додели субвенције, заинтересовани приступа потписивању уговора о купопродаји и тиме се уписује у Катастар као власник некретнине.