Прочитај ми чланак

„Храна поскупела до 79 одсто, колика је инфлација?“

0

Шеф посланичке групе Народне странке у Скупштини Србије Мирослав Алексић позвао је гувернерку Народне банке Србије (НБС) Јоргованку Табаковић да каже колика је тачно реална инфлација, а не да, као и представници власти, понавља и "увија" да је инфлација мања него што би могла бити и да није већа него у другим државама.

– Млеко је поскупело 38 одсто, јаја 75 одсто, јунетина 71 одсто, пилетина 79 одсто, шећер 64 одсто, уље 54 одсто – рекао је Алексић на седници Одбора Скупштине Србије за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава.

Алексић је истакао да је 18. марта цена сирове нафте на светском тржишту износила 118,3 долара за барел и да је тада у Србији литар дизела коштао 187 динара, док је данас цена сирове нафте 88,6 долара за барел, а дизел у Србији кошта 217 динара по литру.

– Док на светском тржишту пада цена нафте, у Србији скаче цена бензина, гас у Србији је јефтинији него у Европи, а цене у Србији скачу – рекао је Алексић.

Алексић је позвао Јоргованку Табаковић и да објави колики је бруто домаћи производ (БДП) по глави становника, јер се „чини да власт избегава да саопшти тај податак“.

– Колики је данас јавни дуг Србије, пошто сте тврдили да је крајем године 2021. године био испод 57,1 одсто БДП-а, а видимо да се Србија претходних месеци задуживала застрашујућом динамиком – рекао је Алексић.

Алексић је навео да је Јоргованка Табаковић на седници одбора „одржала политички говор“, пошто је власт СНС-а увела праксу да политички функционери заузимају најважнија места у држави на којима би требало да буду професионалци, а не политичари.

– Тако је у НБС, тако је и у Безбедносно-информативној агенцији – рекао је Алексић.

– Слушајући Јоргованку Табаковић помислио сам да живимо у Швајцарској или Норвешкој и да теку мед и млеко, а да су за све лоше криви међународни амбијент, бивша власт и увезена инфлација.

Алексић је рекао да није тачна тврдња гувернерке да је обим пољопривредне производње смањен због суше, и додао да је пољопривредна производња мања због небриге државе и десетогодишњег неулагања у наводњавање.

– Молим вас за мање политике, а више реалности. Лако је пребацивати кривицу на друге, бившу власт, рат, пандемију, геополитичку кризу, раст цена нафтних деривата… Да видимо да ли можда можемо нешто да поправимо, а не да ви као гувернерка НБС кажете да је кромпир поскупео 152 одсто због свадби које се организују јер нема више пандемије – рекао је Алексић гувернерки НБС Јоргованки Табаковић.