Прочитај ми чланак

Цео свет подиже камате ове недеље: У Србији рате већ скочиле…

0

Недеља повећања каматних стопа у свету је пред нама, а свако ново повећање камата у Европи аутоматски је сигнал и за веће камате у Србији.

Ове недеље очекује се дизање камата од стране Феда али и многих европских банака.


Глобални тренд повећања камата, као последица раста инфлације, поклапа се са растом камата у Србије које гледамо већ неко време, пише Блиц. Уколико се настави раст еурибора, у зависности од банке до банке, треба очекивати и нова повећања до краја године.

Америчка централна банка одржаће 20. и 21. септембра састанак на коме се очекује даље подизање каматних стопа. Августовска инфлација у САД била је већа од очекиване, па је то учврстило предвиђања тржишта да ће се Фед одлучити за још једно велико повећање камате. Аналитичари предвиђају раст од најмање 75 базних поена.

С друге стране и главни економиста за Европу у банци Голдман Сакс након последњих података о инфлацији у Еврозони подигао је своју прогнозу за каматне стопе ЕЦБ-а, предвиђајући раст од 75 базних поена у септембру, а затим још 50 базних поена следећег месеца.

Банка Енглеске имаће састанак у четвртак. Очекује се да ће креатори монетарне политике повећати каматне стопе за још 50 базних поена, што би довело до референтне камате од 2,25 одсто. И Швајцарска народна банка састаје се у четвртак, а економисти очекују да ће каматна стопа бити повећана за 75 базних поена. Повећање камата очекује се и од норвешке централне банке јер инфлација и даље премашује прогнозе.

Ново повећање каматних стопа у Србији било је очекивано, имајући у виду раст еурибора и сада је питање колико ће камате расти до краја године. Предходни раст донео је грађанима који имају стамбени кредит још већи цех. Рата је расла и свима другима који имају задужење у еврима са варијабилном каматном стопом, а разлог је јачање еурибора на међународном тржишту.

Професор Економског факултета и економски аналитичар Љубодраг Савић недавно је објаснио за „Блиц“ да је до три месеца уназад еуробор имао негативну вредност, па је за грађане кредит био јефтинији. Међутим, због тренутних околности, дошли смо у ситуацију да еурибор расте.

Грађани који имају стамбене кредите индексиране у еврима са варијабилним каматама, због повећања еурибора могли би већ следећег месеца плаћати већу рату. Колико ће тачно повећање рате за кредит бити до краја године зависи од износа неисплаћеног дуга, и повећања еурибора у том тренутку. Раст еурибора у наредна три месеца немогуће је тачно одредити тврде стручњаци, а подаци показују да је од од првог августа до првог септембра порастао дупло.

Колико ће рата кредита порасти

Иако еурибор расте континиуирано у последње време, свака банка за себе одлучује да ли ће на три или шест месеци радити рекалкулацију или нивелацију. А то значи да према вредности еурибора на тај датум усклађује рату.

„Шестомесечни еурибор је првог августа био 0,65 а првог септембра је дошао на 1,24, што значи да је скочио двоструко, али то још увек није тренд, тако да не можемо да кажемо да ће толико да скаче сваки месец, него је флексибилност тржишта таква да он брзо одреагује на неке нове ствари“, каже за „Блиц“ Душан Узелац, директор портала „Каматица“.

Иако су предвиђања да ће се тренд раста еурибора наставити у следећем периоду, према речима стручњака, за сада је немогуће рећи колики ће раст бити до краја године, а самим тим и колико ће бити повећање камате на стамбене кредите