• Почетна
  • ПРАВОСЛАВЉЕ
  • Ходочашће по Моравској Србији: Каленић, Раваница, Манасија, Љубостиња и Лазарица
Прочитај ми чланак

Ходочашће по Моравској Србији: Каленић, Раваница, Манасија, Љубостиња и Лазарица

0

МОРАВСКА СРБИЈА
11 – 12. август 2012.   Два дана аутобусом

1.дан: БЕОГРАД – ПАРАЋИН
Полазак из Београда у 7,00 часова испред Вазнесењске цркве (Улица адмирала Гепрата 19). Успутна краћа задржавања ради одмора. Посета манастирима:

КАЛЕНИЋ – задужбина властелина Богдана, његове жене Милице и брата Петра, подигнута је између 1407. и 1413. године. Представља најраскошније украшену цркву моравске стилске групе. Фреске су рађене око 1413. године.

ЉУБОСТИЊА – задужбина књегиње Милице подигнута уочи Косовског боја. Фасада је изведена ређањем камена и опеке, богато украшена биљним и геометријским орнаментима. Фреске су настале крајем 14. века и 1403. године.

ЦРКВА ЛАЗАРИЦА У КРУШЕВЦУ – дворска црква кнеза Лазара подигнута око 1380. године. Фасада је живописана и богато украшена. Украси се могу поделити у две групе: у једној су представе фантастичних птица и животиња, а у другој биљни и геометријски украси. Зидне слике рађене у 14. и 18. веку су пропале.

Долазак у Параћин, смештај у хотел, вечера, ноћење.

 

2. дан: ПАРАЋИН – БЕОГРАД
Буђење у 7.00 часова. Полазак у 7.30 часова. Ланч доручак.

РАВАНИЦА – задужбина кнеза Лазара, саграђена крајем осме деценије 14. века. фасада је изведена каменом и опеком, оживљена рељефом око прозора као и розетама и керамо-пластичним украсима. Фреске су завршене око 1385. године, а радило их је неколико мајстора. Присуствовање Литургији.

РЕСАВСКА ПЕЋИНА – једна од најлепших пећина у нашој земљи откривена је 1962. године а за посетиоце отворена 1972. године. Дужина проходног дела пећине је 800 метара са најнижом тачком од 80 м од улаза. Шест дворана са сталактитима, сталагмитима, стубовима и коралним каналом су изузетне лепоте.

МАНАСИЈА – задужбина деспота Стефана Лазаревића подигнута између 1407. и 1418. године. Живопис сачуван на око 700 м2 својом раскоши и бљеском надмашио је савремена остварења.

Повратак у Београд у вечерњим часовима.

ЦЕНА АРАНЖМАНА: 6.100.00 динара (у 4 месечне рате)

Доплата за једнокреветну собу износи 1.000.00 динара.

 

Аранжман обухвата: превоз туристичким аутобусом (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији, смештај у хотелу „Петрус“ 3* у Параћину на бази полупансиона (вечера – класично услуживање, доручак – ланч пакет) у двокреветним собама, улазнице за све обиласке, водича из Агенције и трошкове организације путовања.

Агенција задржава право да откаже аранжман 5 дана пре планираног почетка путовања.

За путовање важе Општи услови путовања.

Аранжман прављен на бази 35 особа.

НАПОМЕНА: Молимо да у манастире улазите простојно одевени, жене би требало да имају сукњу, не кратку и са прорезима, и мараму, а мушкарци панталоне дугих ногавица и панталоне дугих рукава. Молимо да у манастирима не фотографишете без благослова.

 

(Доброчинство)