Прочитај ми чланак

Евхаристијска радост у Кијевско-печерској лаври

0

Његова Светост Патријарх московски и све Русије Г. Кирил началствовао је Светом Архијрејском Литургијом у Кијевско-печерској лаври на дан молитвеног прослављања Светог равноапостолног кнеза Владимира.

Истог дана обележава се и Дан крштења Русa, што је и државни празник Русије, Белорусије и Украјине. Уз све то, ове године се обележава и двадесета годишњица од ступања на трон Митрополита Кијева и све Украјине Г. Владимира (Сабодана).

На Светој Литургији саслуживао велики број архијереја из помесних Православних Цркава: Константинопољске, Александријске, Антиохијске, Јерусалимске, Српске, Грузијске, Бугарске, Кипра, Грчке, као и Православне Цркве Пољске, Чешких земаља и Словачке, и Америке. Српску Православну Цркву је на овој васељенској свечаности представљао Његово Преосвештенство Епископ бачки др Иринеј, члан Светог Архијерејског Синода.

 

Светој Литургији су присуствовали и званичници украјинске државе
Патријарх Кирил је Митрополиту Владимиру, поводом педесетогодишњице од монашења и двадесетогодишњице од како је уведен у трон кијевских митрополита, уручио орден Светог Инокентија Митрополита московског.