Прочитај ми чланак

Звиждуци Липки за речи: НАТО бомбардовао Милошевићеву политику, а не Црну Гору!

0

Aмбасадор Словачке у Подгорици Франтишек Липка и потпредседник Владе Црне Горе Вујица Лазовић афирмативно су говорили о значају уласка Црне Горе у НАТО студентима који су присуствовали јавној трибини о евроатланским интеграцијама на Економском факултету. А студенти – у већини – нису крили подозрење према том војном савезу.

Липка је студентима рекао да Црна Гора позив за чланство у НАТО треба да очекује на самиту 2014. године, а до тада све капацитете треба да усмери на повећање подршке грађана чланству у алијанси која мора бити барем 50 одсто.

Амбасадор Словеније Владимир Гаспарич рекао је да је Словенија расписала референдум јер су били сигурни у велику подршку грађана.

„Подршка је била 66 одсто. На референдум се иде јер се претпоставља да ће да успе, јер озбиљно је ако пропадне. На велику подршку грађана веома је утицало убиство српског премијера Зорана Ђинђића, које се десило два месеца пре референдума али и подршка цркве која је за то имала интересе јер се надала повраћају имовине”, појаснио је он.

Међу онима који се противе уласку Црне Горе у НАТО био је и студент Правног факултета Павле Божовић који је оштро полемисао са присутним званичницима: „Нама је НАТО пакт своје летке послао у виду бомби, ми смо из прве руке информисани како се шири демократија и изграђује цивилно друштво.”

Праћен аплаузом присутних, Божовић је казао да није било НАТО бомбардовања 1999. у сали би било и петоро деце из Мурина која су погинула приликом војне интервенције.

И док су активисти НВО „Не у рат, не у НАТО” студентима делили летке, студент права је Липку питао како ће доћи код родитеља погинуле деце у Мурину, одржати исто предавање и рећи да је НАТО политички савез: „Како ћете им објаснити да је онај мост од 17 метара био стратешки важан”, док је се у публици чуло: „Али да се не позовете на сулуду политику Слободана Милошевића, господине Липка”.

Међутим, Липка је баш то и казао: „НАТО није бомбардовао Црну Гору него Милошевићу политику. Да није било те политике, не би било ни бомбардовања”. „А Мурино је навигацијска грешка”, казао је Липка што је изазвало салве смеха и звиждуке студената.

Члан Форума Мир на Балкану Душко Булатовић који се представио као британски држављанин оштро је критиковао евроатлански савез и казао да НАТО не поштује ниједан закон који је донет, а камоли међународно право.

„У НАТО нема консензуса, о свему одлучују САД и Велика Британија, све остале државе су само фигуре.”

Амбасадор Словачке у Црној Гори учесницима трибине је поручио – иако су ране веома свеже и тешко их је заборавити – да ипак гледају у будућност.

 

(ФАКТИ)