Прочитај ми чланак

ЗВАНИЧНО: Нова Влада СНС-СПС, ДС иде у опозицију

0

 

 Видовданска коалиција, која је данас и званично представљена српској јавности, биће увод у нову Владу Србије са Ивицом Дачићем на месту премијера. О новој Влади нећемо судити по њеним тренутним (прилично проервропским) речима, већ по делима.

Председник СПС Ивица Дачић затражио је од председника Србије Томислава Николића мандат за састав владе и добио га.

Како је саопштио Николић на конференцији за новинаре у Председништву Србије, након састанка са Дачићем, коалиција СПС-ПУПС-ЈС га је убедила да има парламентарну већину.

„У тој већини биће СНС и УРС и вероватно неки други представници мањина грађана у Скупшини Србије који чекају да најпре ова коалиција обезбеди довољну већину“, рекао је Николић.

„Влада Србије треба да буде мала по броју, ефикасна и одговорна и да договорм одлучује о битним стварима за градјане“, рекао је Николић, после састанка са Дачићем.

Он је казао да која год влада треба да буде избарана она ће бити на европском путу и не треба да зазире ни од чијег става.

„Данас је Видовдан, један од највећих празника у Србији и данас Србија добија промене“, поручио је Николић и подсетио да су градјани 6. маја на изборима рекли да желе промене, да желе да раде и да желе живот достојан човека.

Он је оценио да новој влади неће бити лако јер ће бити суочена са бројним проблемима, почев од Косова и Метохије које је досад решавано тако да се избегавала одговорност.

„Ми желимо да преузмемо одговорност“, рекао је Николић и додао да Србија има пријатеље и на западу, и на истоку, северу и југу, као и да су јој сви суседи једнако важни.

Николић је напоменуо да је пред новом владом борба против корупције и криминала, јачање економије, изградња инфраструктуре, преиспитивање приватизација, реофрма правосудја и медија, али и да ће један од најважнијих задатака бити да врати „српску памет“ која је претходних година отишла из државе.