Прочитај ми чланак

ЖУТИ НАПРЕДЊАЦИ Замало да дође до туче између Шапића и Весића

0

Градоначелник Београда Александар Шапић и високи функционер СНС и бивши заменик градоначелника Београда Горан Весић имали су жесток обрачун на једном од састанака напредњака, који је претио да прерасте у озбиљан физички сукоб, сазнаје Нова.рс.

Шапић и Весић, перјанице Ђиласа па Вучића, месецима имају трзавице у односима, а понекад и јавно изнесу „прљавштину“ један од другоме, нарочито од када је Шапић ушао у СНС па недавно и постао нови градоначелник.

Њихов сукоб доживео је кулминацију пре неколико дана на састанку СНС у Београду, када је најпре дошло до вербалног обрачуна двојице функционера странке.

Према информацијама до којих је дошла „Нова“, Весић је прво кренуо да оспорава способности Шапића, након чега је Шапић бурно реаговао и насрнуо на Весића.

Озбиљнији физички обрачун спречили су присутни на састанку, који наводе да је Шапић био бесан због Весићевог покушаја да га омаловажи. Ситуација се убрзо смирила, а након састанка Весић је наставио да провоцира градоначелника Београда објавама на друштвеним мрежама.

Извори „Нове“ да је сукоб чланова СНС додатно интезивиран након што је Шапић почео да истражује активности претходне градске власти и све гласније почео да говори о стварима које је Весић радио док је управљао главни градом Србије.

Сукоб између Весића и Шапића датира још од најава да ће тадашњи први човек Новог Београда интегрисати покрет СПАС у СНС. Он је говорио да уколико буде био опција за градоначелника Београда неће у свој тим укључити тадашњег заменика Горана Весића.

На то је Весић је често говорио да Шапић мора да научи да буде део тима и да не може да одређује ко ће са ким да сарађује.

Њихови путеви у Београду раздвојили су се након што је Шапић преузео фотељу првог човека престонице, а Весић већ „капарисао“ место у новој Влади. Уместо смиривања тензија, вербални сукоби настављени су током гостовања Весића и Шапића на телевизијима када су обојица користили прилику да „подбоду“ оног другог.

Шапић је говорио да је Весић ненаменски трошио новац грађана Србије, обећавао куле и градове, те да је поштено рећи људима да то не може да буде остварено. Наводио је пример попут поклањања таблета када је из градске касе потрошена огромна количина новца, због чега нема довољно новца за друге пројекте у граду.

„Ми сада имамо проблема, нарочито у тим приградским и рубним општинама где је бивши заменик ишао са оном својом приколицом и обећавао људима свашта, обећавао куле и градове“, изјавио је Шапић и додао:

„Конкретно, постоје многе ствари које је људима обећавао у рубним општинама, ишао је и обећавао канализацију, а ми имамо проблем канализације у Борчи. Обећали су канализацију у Борчи пре четири или пет година, а након тога ни тендер није прошао, али и кад прође, најмање годину и по дана траје пројектовање канализације. Не можете да одете и кажете ‘увешћемо канализацију, помоћи ћемо да асфалтирате путеве’ мислим то су просто ствари, има на стотине, а можда чак и на хиљаде захтева од разноразних људи нарочито у приградским општинама“, рекао је Шапић приликом једног од гостовања.

Са друге стране, Весић је неретко користио прилику да се на Твитеру похвали како је Београд изграђен у претходних 10 година, истичући у први план споменик Стефану Немањи (за који још није поднет рачун па не знамо колико смо пара дали из буџета). Навео је да се Савски трг у то време називао „штајга“ и додао да су за то били заслужни паметни градоначелник и његови помоћници, алудирајући и на Шапића.

Да је сукоб Весића и Шапића дугог трајања потврђује и ситуација из 2018. године када је Весић упозоравао грађане да не би требало да верују Шапићу, а тврдње да се у време бивше власти градило више него за време напредњака, описао је као најобичније лажи.

“Ђилас и Шапић нису умели да граде за Београд, већ су градили и радили за себе. Осим што стално обмањују народ, Ђилас и Шапић једино умеју и знају да зараде за себе. То је и мотив њиховог повратка у политику и разлог зашто желе да се поново дочепају поново градске касе које је поново пуна”, поручивао је он.