Прочитај ми чланак

Жујовић: Бављење короном у Србији од почетка ствар бизниса и политике

0

Пулмолог Дејан Жујовић каже да има "тврд став да је бављење корона епидемијом у нашем друштву била ствар бизниса и политике од почетка" и да не верује да је у питању била брига за здравље, већ "све време балансирамо са рејтингом СНС и њихових тајкуна који воде хотеле, тржне центре, клубове". Сматра да вакцина треба да буде обавезна. "Ви као грађанин једног друштва имате права, ја то разумем, али имате и обавезе, једна од ваших обавеза је да не угрожавате то друштво. Ништа нам не вреди ако нам вакцинални проценат буде 30, 40 одсто", наводи он.

На питање шта је за њега утисак ове године која је за нама, он у Новом дану на ТВ Н1 каже да „вас је ова година просто натерала да направите разлику између природне лепоте и јефтине шминке“.

FOTO: Screenshot

„Имали смо много примера људи који су природно лепи, који су показали емпатију према овом друштву, који су му помагали. То је Јована Поповић која је отпевала песму ‘Багра’, која је одлежала 30 дана Забеле, да се не лажемо, не због коронавируса, већ због те песме, то су моји професори Радовановић и Делић, то су Уједињени против ковида, наши еколози из покрета ‘Одбранимо реке Старе планине’ и ‘Одбранимо реке Шар планине, који су направили акцију која је удружила Србе и Албанце а о томе се шире ништа није чуло. Ту су моје колеге лекари, медицинске сестре, сво медицинско особље. То је лепо лице Србије – људи који шире љубав и желе најбоље овом друштву“, поручује Жујовић.

„Имали смо и оне са јефтином шминком, а таквих лобања смо имали много у овој години – сва лица на телевизијама са националном фреквенциојом која су вас обавештавала о корони, плашила, која су вас терала да мрзите комшију, то су много негативни ликови наше јавне политичке сцене. Нажалост има их превише“, додаје Жујовић.

Али, наводи да ипак верује да има више добрих људи, јер иначе не бисмо ни постојали.

На питање да ли се нешто у односу државних органа према корона кризи променило од њеног избијања у марту, сматра да је све остало исто.

„Од те гротескне конференције за новинаре до данас мислим да се ништа није променило, јер је то модел понашања људи који не желе да се мењају, да буду бољи. Они то само посматрају кроз рејтинг и да ли ће остати на власти“, каже Жујовић и додаје да одговорни државник и лекар сигурно не би изјавили оно што су изјавили на тој првој конференцији за новинаре 26. фебруара, на којој су присутни, предвођени председником Александром Вучићем у подсмешљивом тону говорили о епидемији.

„То је било потпуно неприхватљиво и много нас је коштало, то је иницијатор оних покрета који негирају корону, антимаскера и антиваскера. Али, са друге стране, изазвали су буђење неких људи у нашем друштву, који су постали свесни слободе“, наводи Жујовић.

Србија је јако угрожено друштво – многе слободе ускраћене

Додаје да смо „ми јако угрожено друштво у смислу много слобода које су нам ускраћене“ и да смо „прелако предали многе наше слободе и права, без много отпора и приче, и дошло је време да их вратимо назад“.

Коментаришући предстојећи дочек Нове године, каже да су хотели на Копаонику пуни и да не верује да ће у поноћ 31. децембра сале тамошњих ресторана бити празне.

„Ми смо већ давно могли да будемо у ситуацији да се 10 одсто наших лекара бави короном, а не 99 одсто“, сматра Жујовић и додаје да су и његове колеге и он на ивици да због таквог неодговорног понашања неких буду веома љути.

„Немојте то радити, јер ћете сутра мене опет натрпати у скафандер, и онда ћу бити много љут“, истиче.

Додаје и да „има тврди став да је бављење корона епидемијом у нашем друштву била ствар бизниса и политике од почетка“.

„Све време балансирамо са рејтингом снс и њихових тајкуна који воде хотеле, тржне центре, клубове. Не верујем да је уопште у питању здравље у нашем друштву“, наводи Жујовић.

На питање како коментарише изјаве власти да имамо најмањи број умрлих и да се шампионски носимо са короном, он истиче да је то болест и да је „екстремно ружно причати да смо шампиони, а онда извадити графикон на којем се види да на 100.000 становника имамо највише хоспитализованих. Шампион правног факултета би требало да зна да прочита графикон“.

А на питање колико је наука напредовала у овој години, каже да јесте, и да је сама појава РНК вакцине „квантни скок у науци, јер ће нам то омогућити напредак и у другим областима медицине“.

Указује да би „наше друштво напредовало научници би требало да буду важнији од неких трчалаца за надуваним предметом облика лопте. Они нас забављају, али ови људи нам бране живот, продужавају животе и побољшавају квалитет живота“.

Вакцина да буде обавезна

Сматра и да вакцина треба да буде обавезна.

„Ви као грађанин једног друштва имате права, ја то разумем, али имате и обавезе, једна од ваших обавеза је да не угрожавате то друштво. Ништа нам не вреди ако нам вакцинални проценат буде 30, 40 одсто“, каже Жујовић.

А коментаришући изјаву епидемиолога и члана Кризног штаба Предрага Кона да је довољно да се 20 одсто грађана вакцинише, каже да то „можда јесте у Коновом свемиру, а осталих 80 одсто ће да се прокужи уз мере које он препоручује“.

Ове године је ушао и у свет политике, оформивши покрет „За све моје људе“. Каже да је то једна од лепших ствари и да су већ формирали преко 30 поверенстава широм Србије.

Наводи да га у оптимизму да ће бити боље држи проценат пробуђених људи који расте.

На питање, пошто доста пише о музици, која песма је за њега обележила ову годину, каже да је то лично Детоур „Без тебе“, али пошто је „мрачњак“, онда ипак Џони Кеш и „Ринг оф Фире“, уз чије звуке је и завршио гостовање на телевизији Н1.