Прочитај ми чланак

ЗС није одлучила да ли ће изаћи на парламентарне изборе

0

Милан Стаматовић, председник Здраве Србије, одбио је да коментарише изјаву Александра Шапића, председника Српског патриотског савеза, о томе да је тај савез одлучио да на парламентарне изборе изађе без ЗС.

„Ако је Шапић то изјавио, онда је то тако. То је њихов став и не бих то да коментаришем, нити желим да коментаришем изјаве политичких лидера“, казао је за Данас Стаматовић, који је и председник општине Чајетина.

Шапић и Стаматовић су, крајем децембра прошле године, уговорили сарадњу двеју политичких странака о заједничком наступу на локалним изборима, а Шапић је био гост и на недавној изборној скупштини ЗС на Златибору, на којој је Стаматовић изабран за њеног председника.

Међутим, Шапић је, пренели су медији, саопштио да је СПАС у петак одлучио да ће самостално да изађе на парламентарне изборе, те да се са Стаматовићем изгледа „није разумео јер је, приликом првог разговора са њим, схватио да је ЗС донела одлуку о изласку на те изборе, коју би само формално требало да потврде њени страначки органи“.

Оценивши да одлуке ЗС нема дуже од месец и по, да је Стаматовић поново предложио одлагање парламентарних избора и изјавио да не зна да ли ће ЗС изаћи на те изборе, Шапић је додао не жели да Стаматовић и његова странка имају било какву врсту притисака, при одлучивању о изласку на изборе.

Стаматовић је за Данас навео да ће ЗС, „због одговорности према својим бирачима, учествовати на локалним изборима у целој Србији“, а да ће накнадно одлучити о учешћу на парламентарним изборима.

„Одлуку о томе донећемо када буду расписани парламентарни избори. Нема разлога да журимо, нити смо под било каквим притиском, већ желимо да пратимо ситуацију и да сачекамо да се распишу парламентарни избори“, додао је Стаматовић и навео да се са Шапићем није састајао, нити је с њим разговарао, после изборне скупштине Здраве Србије.

Он је поновио захтев да се локални и парламентарни избори одрже у различито време због, како је рекао, „потребе смиривања тензија у Србији“.

Стаматовић је додао да се ЗС противи намери власти да смањи цензус са пет на три одсто за улазак странака у српски парламент и локалне скупштине због, како је рекао, „калкулација неодговорних људи на политичкој сцени који ће то искористити за личне интересе“.

„Политичка сцена би се претворила у класичну трговину посланичким и одборничким мандатима, а то није добро за смиривање политичких тензија у нашем друштву и српске националне интересе. Било би паметније да се врати већински изборни систем, како би грађани знали за кога гласају и на локалном и републичком нивоу“, поручио је Стаматовић.

О фотографији са Селаковићем

О фотографији која кружи друштвеним мрежама, на којој су загрљени он и Никола Селаковић, а која је изазвала спекулације о томе да сарађује са напредњацима, Стаматовић је објаснио да је она настала 2010. године током ручка у једном ресторану на Златибору, приликом посете кинеске привредне делегације Златиборском округу, коју је иницирао Селаковић. „Селаковић, који је у то време био министар правде, предводио је ту делегацију, а на ручку су били привредници из ужичког краја, градоначелник Ужица и други. Неко је искористио прилику и направио ту фотографију, али нема говора о мојој сарадњи са напредњацима, јер сам од тада од њих доживео све и свашта. С друге стране, ништа лоше не могу да кажем о Селаковићу јер смо, захваљујући њему, спречили покушај крађе 2.213 хектара државног земљишта на Златибору које је министарка Зорана Михајловић покушала да, без накнаде, додели приватним предузећу ПК Златибор“, рекао је за Данас Стаматовић, подсетивши на то да је, пре неколико година у Чајетини, угостио и министарку Михајловић, која га је, како је навео, „шеретски у једном тренутку, при шетњи Златибором, ухватила под руку“.