Прочитај ми чланак

Зрео за денацификују – Ескобар: Заборавити „Косово је Србија“

0

Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је у интервјуу за Н1 да мисли да се назире почетак побољшања односа између Београда и Приштине. "И морам рећи да је састанак председника Вучића с премијером Куртијем био заиста добар, врло професионалан и миран. Било је охрабрујуће видети тај ниво отворености у присуству високог представника ЕУ Бореља и господина Лајчака", рекао је. Ескобар је казао да су охрабривали Приштину да буде конструктивнија и флексибилнија, као и да је видео да за то постоји воља. Поручио је, између осталог, да нико не треба да страда због регистарских таблица и да две стране треба да буду окренуте европским решењима. "Мислим да морамо заборавити наратив да је Косово Србија и прећи на онај да су Косово и Србија заправо Европа", нагласио је.

Он је у интервјуу за Н1 навео да је дошао с поруком да у међународној заједници влада огромна забринутост због потенцијалне ескалације насиља поводом мера које је имплементирала косовска влада. „Током посете Приштини, Митровици и Београду стекао сам утисак да су све стране посвећене тражењу мирног решења за излазак из ове кризе. И то је порука коју ћу однети у Вашингтон: верујем да ће обе стране изнаћи компромисно решење које ће народу на Косову омогућити миран живот“, рекао је Ескобар.

На питање да ли је изнео неки предлог за решавање питања личних докумената и регистарских ознака, навео је да Сједињене Државе нису део преговарачког процеса који се одвија под покровитељством Европске уније. „Процес предводи Европска унија, а ми подржавамо тај процес, тако да сви предлози и препоруке долазе од ЕУ“, додао је.

На констатацију да је присуствовао преговарачком процесу у Бриселу, рекао је да није био део преговора и да је ту био само као подршка. „Моја улога била је да охрабрим обе стране да буду конструктивне и флексибилне, да пошаљем поруку да САД у потпуности подржавају овај процес, као и да је реч о процесу који је од огромног значаја за евроатлантску заједницу и решавање спора између Косова и Србије. Али поред тога, желим да назначим да је овај процес веома важан и за САД, као и да смо укључени у њега, те да ћемо инсистирати на имплементацији решења која из изађу из овог процеса. Такође, тражићемо начине да створимо прилике које ће пружити политичку и економску подршку, довести до изградње капацитета и омогућити нам да учинимо све што можемо како би ова решења била функционална за обе стране“, каже Ескобар.

Амбасадор Хил рекао је да је српска страна била добро припремљена, за разлику од друге стране. Упитан да ли је то био и његов утисак, каже: „Преговори су тренутно у врло осетљивој фази. Тако да не желим никога да кривим, јер, да будем искрен, у Бриселу је све почело, а мислим да смо од онда превалили дуг пут. Докле год имамо мирно, применљиво и изводљиво решење, које не компликује живот људима на Косову, посебно онима на северу Косова, мислим да нећемо имати проблем. И ја сам оптимистичан, верујем да ћемо успети у томе“.

На питање како је могуће да његово присуство није охрабрило косовског премијера Аљбина Куртија да буде флексибилнији, будући да је Америка значајан партнер Косова, Ескобар је казао да јесу охрабривали Приштину да буде конструктивнија, као и да је видео да за то постоји воља.

– Видите, ми јесмо значајан партнер и они јесу наши партнери, тако да с Косовом имамо заиста отворене дијалоге. И јесмо их охрабривали да буду флексибилнији и конструктивнији. И видео сам да постоји добра воља. Они имају своје бриге, па смо и то узели у обзир. И даље ћемо се ослањати на наше партнерство с Косовом, али и на добру вољу и поправљање односа између САД и Србије. И зато желим јасно да нагласим: након данашњег дана, има места за оптимизам – истакао је саговорник Н1.

Чули смо да би се амерички државни секретар Ентони Блинкен без оклевања укључио у преговарачки процес, уколико то буде неопходно. Упитан да ли је сада то неопходно, каже да би рекао да није и појашњава: „Није рекао да би се укључио у преговарачки процес, већ да је спреман да упути неколико позива, подржи преговарачки процес и доведе до ближе сарадње између преговарачких страна. Такође бих нагласио да су ствари о којима ми тренутно причамо – а то су регистарске таблице и лични документи, заправо ситан проблем у оквиру свеобухватне преговарачке платформе. Вероватно ће ту бити неопходно ангажовање Америке, не у преговорима, већ након дијалога, како бисмо учврстили тај пут ка успеху, постигли коначан мир између Србије и Косова, те отворили европску перспективу за обе земље“.