Прочитај ми чланак

Зоран Ђорђевић први кандидат за директора Поште

0

Бивши министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић један је од ретких чланова прошле Владе за којег се и даље не зна којим ће се послом даље бавити, а како портал Нова.рс сазнаје најближи је избору за новог директора Поште Србије.

Ђорђевић је био министар у два мандата. Прво је постављен за министра одбране, да би у следећој тури заменио места са Александром Вулином и дошао на чело Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

screenshot/youtube

Како је КРИК писао, пре него што је постао министар, Ђорђевић је основао неколико фирми. Директор је мистериозне офшор компаније која је склопила вредан посао са државним “Телекомом”. Радио је и као финансијски директор у компанији “ЦомТраде”. За државног секретара именовао га је тадашњи министар одбране Александар Вучић 2012. године. Ту је остао и у време Вучићевог наследника Братислава Гашића. Након што је Гашић смењен због сексистичке изјаве упућене новинарки телевизије “Б92”, Ђорђевић постаје министар. Члан је Главног одбора Српске напредне странке. Имовина му је у Малом Мокром Лугу у Београду, где се налазе две куће и земљиште, а тамо је регистровао и фирме.

Пред сам крај другог министарског мандата Ђорђевићево име доводило се у везу са афером Асеко, фирмом коју је у то време водио брат премијерке Ане Брнабић, а која је склопила низ милионских уговора са државним предузећима.

Министарство за рад, борачка и социјална питања, на чијем челу је тада био Зоран Ђорђевић, преко јавне набавке је склопило уговор са Асеком вредан више од 690 милиона динара. Поменута јавна набавка односила се на “набавку система за заштиту и аутоматизацију инструмената социјалне заштите”, а процена је била да Асеко, уз групу партнерских фирми, може да обави тај посао за државу. Укупна вредност посла, како се наводи у уговору, износила је 692 милиона и 820 хиљада динара са ПДВ-ом, док без пореза та цифра износи 577 милиона и 350 хиљада динара.

По свему судећи, Ђорђевића сада чека место на челу Поште Србије, уместо дугогодишње директорке Мире Петровић. Самим тим ПУПС ће остати ускраћен за ову функцију.

“Ђорђевић чека постављење на место директора Поште. Он је већ тамо и само се чека како ће се то до краја реализовати – да ли ће Петровић бити смењена или ће Ђорђевић бити постављен након што она оде у пензију, за шта убрзо испуњава услове”, каже саговорник портала Нова.рс.

Како додаје, око овог места било је доста разговора између СНС и ПУПС, који су се надали да ће након одласка Мире Петровић поново поставити свој кадар на ову позицију. Упркос општим оценама да је Петровић лоше обављала овај посао.