Прочитај ми чланак

ЗЛАТАНОВИЋ за ТВ АЛФА: Срби и Бугари имају исте интересе, за ЕУ смо отпад Европе

0

Током боравка у Софији, где је исказао протест против учествовања Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја на ЕУ самиту, историчар и главни и одговорни уредник портала "Србин инфо" Дејан Петар Златановић дао је интервју и за бугарску телевизију "Алфа" и тамошњим гледаоцима приближио српске ставове по питању Косова и Метохије.

Домаћин гостима из Београда и водитељ емисије била је наша колегиница Теди Ангелова.

Како је дошло до сукоба између Срба и Албанаца на Космету?

– Почело је тако што су Албанци хтели да у оквиру Србије створе своју независну државу. То је исто као кад би у Бугарској Турци хтели да створе своју другу независну државу, која би се граничила са Турском.  Албанци желе да прво Космет буде независна држава да би се једног дана та квази држава ујединила са Албанијом и деловима Македоније и да на тај начин створе Велику Албанију у оквиру које би били градови Тирана, Приштина и Скопље.

Истовремено Албанци своју децу уче у школама да су Албанци староседоци Балкана, а да су њихову територију украли Срби и Бугари, сматрајући да је њихова земља све до Црног мора. Они тврде да су потомци Илира и Трачана, што је лаж, јер су они тек у 11. веку дошли на Балкан. Заправо, Срби и Бугари су староседеоци Балкана, јер наши народи, осим што имају словенске крви, имају порекло Трачана, што је случај са Бугарима и крв Илира, што је случај са Србима. Тако да смо ми народи који су одувек овде, а Албанци су народ који је овде релативно скоро дошао и који нам сада отима територије.

Иначе, бугарска историчарка Теодора Толева је написала сјајну историјску књигу „Утицај Аустроугарске империје на стварање албанске нације”, на основу архивске грађе коју је је пронашла у Бечу, где је показала да је албанска нација пројекат некадашње Аустроугарске и да они никада као јединствени народ нису постојали до 19. века.

Албанска држава, заједно са такозваном државом Косово, је пројекат са циљем да се Словени на Балкану разједине и истисну са нашег полуострва. И због тога је Турска одмах признала независно Косово.

Такође, треба знати да са територије такозване државе Косова,  процентуално долази највише припадника  Исламске државе у садашњем рату у Сирији – више од 500 Албанаца са Косова се у Сирији бори као најрадикалнији исламски терористи.

Које су последице постојања независног Косова и шта све ускоро може да се деси на територији Космета?

– У скоријој будућности створиће се Велика Албанија, као држава за окупљање исламиста и нових миграната у Европи. Рамуш Харадинај, који је тренутно њихов премијер на Космету и Хашим Тачи, који је тренутно њихов председник, су људи који имају криминалне досијеје и који су чланови албанске мафије. Тако да сада имамо ситуацију да је у једној држави у Европи буквално мафија на власти.

– Да ли сте некад били на Косову – упитао је Дејан Петар Златановић

– Не – одговорила је водитељка Теди Ангелова.

– Ја сам био недавно, пре пар година био сам чак и у Приштини. И кад пролазите кроз Косово не можете наићи ни на једну фабрику, а свуда имате тржне центре и аутомеханичарске радионице. И када сам питао припаднике косовске полиције зашто је такво стање на терену, они су ми одговорили да све то отвара албанска мафија и да на тај начин пере новац, пошто је производња и дистрибуција дроге једина привредна грана на Косову. Рекли су ми да је и да њихова омладина, пошто нема могућности да ради неки нормални посао. масовно бежи у Европу, узимајући чак и српске пасоше, јер тамо нема живота ако нисте члан мафије.

Кажите нам неколико речи о томе какви су односи сада између Србије и Косова?

Ми имамо проблем тај што је актуелни режим, који представља Александар Вучић, дошао на власт тако што је обећао Западу да ће признати независно Косово у замену да Србаја можда једног дана уђе у Европску унију. Али све анкете, чак и оне које раде агенције које су под контролом владајућег режима, показују да огромна већина српског народа не жели да се одрекне Космета. То би било исто као када би се Бугари одрекли Тракије. Већина не жели ни да уђе у ЕУ. Више су за то да Србија има добре односе са Русијом и осталим словенским народима, наравно и са Бугарском.

И због тога режим у Србији речима говори да неће признати Косово, али све ради да то учини једног дана. А да ли ће се то десити зависи од ситуације у свету, односно од тога колико ће бити јак притисак Запада на српске власти да признају независно Косово, односно да ли ће став Русије и Кине, које не признају лажну албанску државу, бити довољно јак да смањи тај притисак Запада на Србију. Јер, Кина због муслиманског сепаратизма у својој држави неће да призна независност Косова, а Русија је увек била на страни Србије и увек је тежила да спаси и сачува српску државу. Зато у свим анкетама се јасно види да српски народ има највише поверања у Русију и Русе.

И ми смо због тога дошли у Софију, да бисмо показали да већина народа у Србији не мисли као српски режим и да је већински став народа да никада не призна независно Косово.

Ми видимо шта се дешава када се уђе у Европску унију. Видимо пример Бугарске и Румуније, које масовно губе становништво, јер им народ одлази у ЕУ. Не желимо и нама да се то деси, да нам се народ исели на Запад због уласка у ЕУ.

Шта имате за крај да поручите нашим гледаоцима?

– Кратку и јасну поруку бугарском народу – да Срби и Бугари, као пре 600 година када су Турци долазили на Балкан, имају као православни, словенски народ заједнички интерес, да је потребно да удружимо снаге и да заборавимо разлике које постоје између нас, јер је у питању наш опстанак: биолошки и државотворни. Ако наставимо да не сарађујемо, и причамо о Великој Србији или о Великој Бугарској, за 50 година у Србији и у Бугарској готово да неће бити народа. А ако будемо сложни и заједнички се супроставимо заједничким непријатељима, и на заједничким вредностима, направићемо јаку и Србију и Бугарску, опет ћемо бити велике нације и нећемо бити отпад, већ елита Европе, као што смо то кроз историју и били – поручио је Златановић.