Прочитај ми чланак

Живковић у чуду: Вучић има стан у Београду, а нема тетку у Канади!? (ВИДЕО)

0

Председник Нове странке Зоран Живковић изјавио је јуче у понедељак 24. фебруара, у Београду да је предлог такозваног закона о несталим бебама лош и да га треба повући из скупштинске процедуре.

Предлог закона је, како је оценио, само израз жеље да се на формалан начин поштује пресуда коју је с тим у вези, 2013. године донео Европски суд за људска права.

Уз процену да је „маса ствари“ у предлогу тог закона „бесмислена“, Живковић је казао да се слаже с оценом родитеља несталих беба да им тај акт не доноси никакву сатисфакцију, „а камоли чињенично стање“.

„Сам назив предлога закона је чудан, ‘сумња’ је реч која је ту вишак јер су та деца без сумње нестала. У закону нема одговора на питање шта ако се нађе дете које је нестало, као да писац закона не очекује да се нађе дете. То је само још једна фарса„, рекао је Живковић новинарима у Скупштини Србије.

Он је оценио да је „посебно“ увредљива одредба која каже да ће надокнада за изгубљено дете бити мерена интензитетом претрпљеног бола и страдања.

„На који начин се мери бол родитеља? Ко је то написао мора да иде на лечење, то је болестан човек, а свако ко гласа за усвајање тог предлога закона амнестира оне који су пре 20 или 30 година ту децу убили или продали“, навео је Живковић.

Коментаришући данашњу скупштинску расправу о другом предлогу закона – о утврђивању порекла имовине и посебном порезу, Живковић је казао да је добро имати такав закон, али је оценио да је тај предлог „једна од предизборних демагогија које се грађанима стално нуде“.

„Постоји закон о пореском поступку и пореској администрацији, усвојен 2003. године и пар пута измењен до данас, али и даље постоји његов Члан 45 који омогућава проверу порекла имовине и казне за оне који не могу да реално докажу одакле им имовина“, рекао је Живковић.

Навео је да је таква провера спроведена над њим 2010. и рекао да му је „жао што многе моје колеге политичари нису прошле исту процедуру: и Вулин који има тетку у Канади и Вучић који има некретнине у Београду, а нема тетку у Канади“, навео је лидер Нове странке.

Додао је да је лоша одредба по којој би тај будући закон ступио на снагу годину дана после усвајања у Скупштини Србије. То, како је оценио, оставља простор да се „направе Потемкинова села“ и да се „јаве тетке из Канаде да покрију оно што је очигледно крађа“.

„У политици не може да се заради стан или кућа осим ако се краде„, навео је Живковић и додао да би представници владајућих странака требало да буду „први корисници“ новог закона и „могућности да докажу своје поштење“.