Прочитај ми чланак

ЖИВКОВИЋ: Оставку нека поднесе Вучић зато што се он највише шлихта странцима

0

Председник Нове странке Зоран Живковић позвао је председника Србије Александра Вучића да као лидер Српске напредне странке смени министре који ће по наводима медија, напустити Владу Србије јер "превише слушају странце", али и да сам поднесе оставку јер је како је оценио, "највећа шлихтара према Бриселу, Москви, Пекингу и Вашингтону".

Он је новинарима у парламенету рекао да се Вучић у претходних шест година, као први потпредседник Владе Србије, као премијер и као председник државе, састао „близу 200 пута“ са амбасадорима Русије, САД и Кине у Београду што је, како је навео, „скоро једном седмично“.

Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

„Они нису центри моћи већ људи који преносе поруке својих влада овдашњим властима. Нема потребе да се срећете једном у 10 дана са њима осим ако не желите да им се шлихтате. Зато позивам Вучића да као председник СНС смени министре о којима пишу неки таблоиди али и да сам поднесе оставку јер је највећа шлихтара према Бриселу, Москви, Пекингу и Вашингтону. То би дало нову енергију за предстојеће изборе па би они постали и председнички“, навео је лидер Нове странке.

Говорећи о изборима који ће бити одржани на пролеће наредне године, Живковић је рекао да ће се Нова странка спремати „као да излази“ на изборе а да ће коначну одлуку о томе донети након што избори буду расписани.

„То је прави приступ, било који други је вређање бирачког тела које је одговорно за себе, своју породицу, град, државу. Избори који ће бити у марту или априлу су избори на којима ће паметни и одговорни бити у прилици да се определе да ли ће се борити да Србија постане нормална земља или ће својом неактивношћу допустити да они који су штетни и неодговорни наставе да воде Србију“, рекао је Живковић.

Наводећи да избори, како ствари данас стоје, „апсолутно неће бити демократски“, председник Нове странке је казао да не очекује да се промени уређивачка политика или приступ телевизија „које се зову ружичасте или сречне и као смеће иду у рециклажу“ али да је важно да се до избора промени слика Јавног сервиса кога како је навео, деценијама плаћају грађани и који „не сме бити на нивоу поменутог ђубрета“.

„Има толико очигледних ствари које треба да се кажу, у смислу шта се дешава около, да у три емисије на Јавном сервису можемо да закуцамо ексере у мртвачки сандук СНС-а и свега што он представља“, навео је Живковић.

Коментаришући сутрашње заседање Скупштине Србије на чијем је дневном реду ребаланс буџета, Живковић је рекао да ће суфицит бити преусмерен на стране које су различите али којима је циљ да буду део кампање, попут повећања плата у јавном сектору.

„То не одговара расту друштвеног производа по мишљењу Фискалног савета. Некоме је то отето и то онима који већ немају под репресијом овог режима, а то је приватни сектор. Тамо су плате испод 300 евра, ту успешно послују само оно који су у интимним везама са представницима режима“, додао је Живковић.