Прочитај ми чланак

Живковић опет направио лом: Вучић и министар Стефановић добили кривичну пријаву

0

Председник Нове странке и народни посланик Зоран Живковић подсетио је, у уторак 12. новембра, да ће 20. новембра бити одржана седница Парламента, на којој ће бити разматран буџет, као и да ће иста садржати дупло више времена за расправу.

Истакавши да поменуто власт покушава да представи као велики уступак опозицији, иако није ништа што би требало да буде разлог за хвалу, већ уобичајена пракса, Живковић је, на конференцији за медије у холу Дома Народне скупштине, истакао да је буџет тежак као сваке године, јер има око 1.500 страница, те да је добро што је дошао неколико недеља пре расправе, али је лоше што је прошао без јавне или стручне расправе.

“Треба да чујемо и неко друго мишљење, а не само Вучићево хвалисање како ће то бити најбољи буџет у историји, а ми лидери у региону. Скрећемо пажњу јавности на тумачење Фискалног савета, што треба да види свако ко жели да зна шта се ради с његовим парама. Буџет је поново погрешно пројектован, највише пара се троши на вештачко подизање плата у јавном сектору које ће ићи директно на уштрб инвестиција, екологије, а на терет приватног сектора. Вероватно ће већ у децембру, ако не у јануару, бити пребачена магична цифра од 500 евра просечне плате, али то је варка, јер ће за пар месеци поново пасти, а цене ће порасти, поскупеће све око нас.

Дан-данас људи из Србије иду у Мађарску да купе храну. Станови у Будимпешти су јефтинији него у Србији, то није доказ нашег успеха него прања пара, нпр. на Београду на води и другим сличним пројектима. И овај буџет је превара, а доказ је што немамо завршни рачун за претходне буџете. Последњи пут кад је нека Влада дала предлог завршног рачуна на расправу Парламенту била је Влада коју сам ја водио”, указује лидер НОВЕ.

Он је истакао да је, од кад Вучић са својом екипом СНС-оваца води државу, наш раст скоро упола мањи него што је у земљама око нас, док је спољни дуг већи за скоро 10 милијарди него кад је Вучић преузео власт, а задужујемо се и даље, без великог резона.

“Ако нам иде тако добро, ако у буџету има вишка пара, ако смо у суфуциту, зашто узимамо нове кредите да враћамо старе кредите? То је црно стање и мислим да је одговорност онога ко има јавну функцију и мисли добро држави да упозорава на ово”, навео је Живковић.

Председник Нове странке је, у наставку обраћања медијима, подвукао да је пре неколико дана поднео кривичну пријаву против председника Србије Александра Вучића, министра полиције Небојше Стефановића, његовог оца Бранка и бившег директора “Крушик” Ваљево Младена Петковића због малверзација у продаји оружја.

“Очекујем одговор од Тужилаштва за организовани криминал, до данас нисам добио одговор и апелујем да се они који спавају на радном месту, а примају велике плате, пробуде и кажу шта имају о мојој претпоставци да се у овом случају ради о организованом криминалу, али и да чујемо у ком стању је привреда која производи наоружање у Србији, јер се тиме сви хвале, а јавна је тајна да је то највећи губиташ”, закључио је он.

Комплетан снимак конференције за медије лидера НОВЕ Зорана Живковића можете погледати на линку у наставку: