Прочитај ми чланак

ЖИВКОВИЋ НАЈАВИО: Вучић сигурмо одлази, силом или милом (ВИДЕО)

0

Председник Нове странке Зоран Живковић и председник Политичког савета НОВЕ Арис Мовсесијан учествовали су данас на трећем округлом столу представника власти и опозиције, одржаном на Факултету политичких наука у Београду, у организацији Фонда за отворено друштво.

Како су подвукли и током дебате, али и у разговору са медијима по њеном завршетку, од прве сесије нема никаквог помака, те се поставља питање да ли уопште постоји жеља режима да се у држави било шта промени до наредних избора. Како је тема данашње дебате била слобода медија у Србији, лидер НОВЕ подсетио је на предлог закона за који се залажемо већ пуне три године, а то је да се укине комерцијално рекламирање политичких странака у изборној кампањи.

Живковић је, на конференцији за медије, подвукао да је циљ Нове странке наставак борбе за изборе услове, као и да постоји начин како се побеђује ауторитативни режим, наводећи као пример 24. септембар 2000. године, али и 5. октобар који је уследио.

„Више је него очигледно да се медији користе за примитивизам, освету и прикривање криминала. Демократизација друштва, медијског простора и враћање поштовања закона највише одговара власти, јер је она та која одлази. Можда марта следеће године, можда у њеној другој половини, можда 2021. године, али одлази сигурно и отићи ће на онај начин на који брани своју позицију власти. Ако је бране на силу, без поштовања закона, са позивањем на крв, тако ће и отићи. Ако прихвате нормализацију односа у друштву, да закони и правила важе, да медији буду слободни, да се поштују изборни процеси, онда ће тако отићи. Ја сам им и рекао да они сами одређују своју судбину, не само политичку, већ и сваку другу“, поручио је Живковић.

Одговарајући на питања медија, председник Савета Нове странке Мовсесијан није износио детаље разговора иза затворених врата, поштујући принцип Цхатхам Хоусе по којем се дискусија од почетка води, али је додао да није на опозицији, већ на оном који има већину да нешто промени.

„Сваки састанак и сваки дијалог је користан, а да ли су закључци корисни? Закључака нема“, рекао је Мовсесијан.

Функционери Нове странке су за крај навели да њиихово будуће учешће на поменутим округлим столовима зависи од њихове теме, начина и времена заказивања, али и осталих услови који дефинишу модалитет састанака, истакавши да НОВА наставља, изнад свега, свакодневну борбу за нормализацију жвота у Србији и изборне услове примерене Европи 21. века.

                ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!