Прочитај ми чланак

ЖИВКОВИЋ: Хајде да урадимо исто што смо Милошевићу урадили 1996. године (ВИДЕО)

0

Сами морамо да се изборимо за изборне услове, сагласни су лидери Народне странке и Нове странке, Вук Јеремић и Зоран Живковић, али путеви ка том циљу им се разликују. Живковић каже да ће одлуку о бојкоту донети кад види да ли се створио минимум изборних услова, а позива колеге из опозиције да још једном размисле о томе, додајући да је он за борбу јер мисли да може да се понови '96. Јеремић каже да СзС искључује сваку могућност учешћа на изборима на пролеће, додајући да је то пристанак на понижавање, уцене, вређање интелигенције...

Шта су показали међустраначки преговори уз посредовање Европског парламента?

Председник Нове странке Зоран Живковић учествовао је на овим разговорима и сматра да је добро што је дошло до њих. „Да сам у кампањи и да волим да се бавим демагогијом рекао бих да је победа наша, јер смо натерали режим да доведе ОЕБС и Европски парламент и све те институције и да се стави на дневни ред оно што ми сви замерамо, а то су бирачки спискови, финансирање кампање, учешће функционера у кампањи, злоупотреба инфраструктуре државне у кампањи, медији као највећи проблем… Све је то стављено на дневни ред“, каже Живковић додајући да је тиме Вучићев режим признао јавно да у тим областима постоје проблеми. Са те стране ја сам задовољан, наводи.

Живковић је рекао да ће следећа рунда бити у новембру и додао да је то прилика да се, како је казао, изборе за мали напредак кад је у питању борба за изборне услове, односно да наставе ту борбу даље. И онда ћемо видети да ли је тај напредак довољан или не, да ли су створени минимални услови, и ми ћемо, кад се цео тај процес заврши, донети одлуку да ли Нова странка излази на изборе или не, рекао је гостујући у емисији „360 степени“. Он наводи да бојкот може да буде средство, али да треба да се види и шта је циљ тог средства.

Јеремић сматра да ти разговори не би имали пуно смисла и да је СзС тамо, јер је, како је подвукао, истекло време у ком би неки договор могао бити направљен. „Наша позиција је од самог почетка да је девет месеци неопходан период који би требало да траје од успостављања фер и поштених избора, до одржавања“. Пошто је, додаје, остало само шест месеци до избора на пролеће, немају шта да разговарају о тој теми. „Можемо да разговарамо о поштеним и фер изборима, али док год режим планира изборе на пролеће, а то је очигледан случај, с нама не треба да се труде, да покушавају да нас на тај разговор изведу“, каже гост Н1.

Јеремић је нагласио да не остављају никакву могућност да учествују на изборима на пролеће, додајући да не желе да шаљу збуњујуће поруке народу у смислу – одлучили смо се за бојкот, али сада нешто преговарамо.

Обојица су сагласни у томе да, како кажу, „сами морамо да се изборимо за изборне услове“. „ОЕБС не може обезбедити фер и слободне изборе“, рекао је Јеремић и додајући да та мисија може да посматра и напише извештај о изборима.

Живковић је, говорећи о бојкоту, рекао да је у комуникацији са преосталим делом опозиције који је потписао Споразум са народом питао – а шта дан после бојкота, како се мери успех бојкота, „а шта ако Вучић ништа не промени после избора, да ли бојкотујемо изборе 2022, и све изборе док он нешто не промени…“

Мишљења је да је Вучић потпуно одушевљен идејом бојкота. Сматра да је прича о легитимитету интересантна али нетачна, јер легитимитет једној власти дају велике силе. „И они нас терају да идемо на изборе“, каже Живковић. Наводи да нема разумевања за бојкот јер, како каже, у историји није довео до тога да се промени нека ауторитарна власт и да у 50 последњих година не постоји ниједан пример тога.

„Позивам колегу Јеремића и све друге из опозиције – хајде још једном размислите, да стегнемо, да прикупимо мало више храбрости и одлучности, има и искуства да се нађе, а има и младости с друге стране… Хајде да урадимо исто што смо Милошевићу урадили под истим или још горим условима 1996. године – а то је био један тежак шамар, који је довео до тога да 2000. буде нокаутиран. И ја мислим да сада можемо да урадимо то поново“, казао је Живковић.

Важно је, додао је, и шта мисли део бирачког тела који је против Вучића, наводећи да је сигуран да он не жели да у бојкоту преспава идућих неколико година и да пушта лидера СНС да ради шта хоће.

Јеремић: Очекујем покушаје подмићивања

Јеремић каже да мисли да се ради о два воза која су већ кренула и напустила станицу. Сада не треба претерано губити енергију и трошити време да се нас двојица међусобно убеђујемо, навео је Јеремић, подвлачећи да су се у СзС већ определили за неизлазак на изборе. Каже да је та чињеница, као и то што се један „знатан број актера определио за тај пут, и довела до тога да се сада таласа, да долазе неки изасланици“.

„Нису ово последњи изасланици, ја тек очекујем покушаје међународне медијације, исто тако очекујем и покушаје подмићивања да би се учествовало на изборима. Један опозициони лидер је данас на Твитеру (лидер ПСГ, Сергеј Трифуновић) говорио о томе да му је понуђено пола милиона евра. У некој нормалној земљи тужилац би већ реаговао“, истакао је Јеремић.

Упитао је и да ли би се представници режима освртали на ситуацију у медијима и у РЕМ-у пре неколико месеци, као сада, и констатовао да очигледно да постоји степен нервозе што се један број опозиционих актера определио за пут бојкота. Каже да су СзС и Народна странка своју кампању за бојкот почели, а да су добродошли сви који желе да се прикључе.

На питање ко финансира ту кампању, Јеремић каже да је она врло скромна, али агилна. Истина је да је један од значајнијих проблема за будућност чињеница да они који су се определили за бојкот, неће бити финансирани из буџета, каже Јеремић, додајући да је то тешка одлука коју су донели.

Живковић наводи, враћајући се на међустраначке разговоре претходна два дана, да није било све идеално, али да су добили папир на ком пише да пет ствари нису у реду и да то мора да се промени (бирачки спискови, финансирање кампање, учешће функционера у кампањи, злоупотреба инфраструктуре државне у кампањи, медији као највећи проблем).

Не могу ни дан данас да схватим како бојкотом може нешто да се промени, каже Живковић наводећи да су реалне последице тога управо оно што се десило у Албанији кад је изашло 22 одсто бирача. Нико није ни трепнуо, ни у Москви, ни у Бриселу, ево Вучић данас прима Раму, додаје. „Морамо да наставимо да се боримо. Кад буду расписани избори, Нова странка у року од 24 сата доноси одлуку по јасно предвиђеним параметрима – да ли постоји минимум услова. Ја мислим да можемо да урадимо „1996. годину“ ако се колеге врате у борбу, а не у бојкот… Да освојимо пет, шест градова, десетак општина и да повећамо број посланика у парламенту пута два – да оних који су права опозиција не буде 40-ак, него да буде 80… А то су одличне припреме да тражимо одмах ванредне изборе, где ћемо се борити да изборни услови буду још бољи, односно прави“, истакао је председник Нове странке.

Јеремић каже да кампања за бојкот није одустајање од борбе, већ је то, према његовом мишљењу, још тежа борба.

„У тим форматима и са таквим нивоом међународног ангажовања нема прогреса“, оцењује Јеремић. Ово није модел у ком је могућ прогрес, а и све да сам ја у криву, данас нема више времена да се одрже избори на пролеће – да постоји минимум нормалности и постизања овога што ви говорите, рекао је обраћајући се Живковићу.

Јеремић га је упитао да ли дозвољава било какву могућност да изађе на изборе, ако СзС неће, а Живковић је рекао да је и СзС донео своју одлуку без обзира на Нову странку. Он додаје да није старатељ нити старији брат никоме из Савеза за Србију, тако да ће странка на чијем је челу „донети одлуку у односу на атмосферу и услове у том тренутку“. Не сумњам у добре намере, али маса ствари је урађена лоше у историји јер је неко имао добре намере, а није имао довољно куражи и осећаја за тренутак, навео је. Не треба да изађете на изборе, али треба да, као људи на истој страни, се боримо за изборне услове, додао је.

Јеремић је рекао да не би преговарали ни са ким за изборе на пролеће, па и да се у преговоре укључи Александар Вучић. Живковић наводи да је он укључен. „Па Вучић „седи“ тамо – сви ови што седе тамо то нису људи који имају своје мишљење… То је дневна марионета Вучића коју је он послао тамо, и кад преговарате наравно да је његов дух, нажалост, тамо“, рекао је Живковић.

Лидер Нове странке каже да нису преговори под патронатом међународне заједнице једини начин борбе за слободне изборе. Морамо да имамо озбиљну кампању, да имамо довољно контролора да покријемо сва бирачка места, каже Живковић, додајући да „онда не могу да покраду“ гласове. Сматра и да грађани треба да преузму свој део одговорности.

Јеремић, с друге стране, каже да није највећи проблем да ће неко да украде глас ако не буде контролора на бирачком месту, него да је већи проблем што су се створили потпуно нерегуларни и неетички механизми дqа би грађани морали да дају глас за владајућу странку. „Отприлике 200.000 је на овај или онај начин натерано и присиљено – да ли зато што су на привременом уговору или на други начин, да гласају и докажу то и да доведу још двоје рођака“, додао је.

Живковић се, у емисији „360 степени“, осврнуо и на бојкот парламента и упитао је да ли је данас боље због тога, констатујући да није. „Кад смо били (у парламенту) пре, сваки дан смо могли да указујемо на то шта ови раде“. Само ако учествујемо можемо „да их контролишемо у изборној крађи“, наводи Живковић.

Навео  је да зато треба учинити помак управо овим разговорима. „Да можемо да урадимо шамар као  1996, који ће бити услов да имао „Сабљу“ 2020. године“.

„Ми ћемо да бојкотујемо, ви их ишамарајте из Нове странке, узмите те градове и онда ћемо синергетски да делујемо сви против овога режима. Изађите, узмите те градове, свака вам част, ја вам најбоље желим“, рекао је на то Јеремић.

Упитан шта је следећи потез СзС после тих избора, Јеремић каже да стање у ком би власт, како је рекао,  однела 97,8 одсто, не би била једна одржива ситуација на дужи рок. И уколико ми будемо истрајали, верујем да ћемо се изборити за битно другачије услове од ових данас, додао је. Наводи да ће то учинити пре свега теренском кампањом.

Јеремић истиче да је излазак на изборе на пролеће пристанак на понижавање, уцене, вређање интелигенције, чему је дошло време да се одлучно каже „не“.

Додао је и да Народна странка планира да усвоји нови програм, односно конкретне политике које ће предложити из домена предузетништва, пољопривреде, културе, односа са дијаспором, али, наводи да то очигледно мора да сачека неко другачије време.

„У Србији нема медијске слободе јер не можете да чујете апсолутно ништа из реалне тежине живота са којим се суочавају грађани. Не можете никада неког из власти да видите да дође и да му новинар постави нормално новинарско питање, рецимо министру полиције зашто му отац тргује оружје, или председнику државе, што је јавила светска агенција – због чега је Тони Блер учествовао на састанку председника Србије са америчким државним секретаром“, рекао је, коментаришући стање у медијима.