Прочитај ми чланак

ЖИВЕЛА ПЉАЧКА СРБИЈЕ!? Шта је све Вучић присвојио од јавне имовине (ФОТО)

0

Александар Вучић, како је то у јавности више пута указивано, непрестано крши Закон о спречавању корупције, тачније, део који се односи на поклоне које прима јавни функционер или члан његове породице. Вишеструко умањујући вредности поклона које непрестано прима у земљи и иностранству, Вучић на притивправан начин присваја јавну имовину и обезбеђује себи додатно лично богаћење. Законом о спречавању корупције су, између осталог, у глави VI која носи назив "Поклони", регулисани поклони које прими јавни функционер или члан његове породице.

У смислу чл. 57. Закона, поклон је ствар, право или услуга, дата или учињена без одговарајуће накнаде, односно корист или погодност учињена јавном функционеру или члану породице.

Каталог поклона Александру Вучићу (2012-2013); ФОТО: Немања Шаровић

 

Јавни функционер је свако изабрано, постављено или именовано лице у органу јавне власти, осим лица која су представници приватног капитала у органу управљања привредног друштва које је орган јавне власти. Члан породице је супружник или ванбрачни партнер, родитељ или усвојитељ, дете или усвојеник јавног функционера.

Законом је у чл. 58. прописано да јавни функционер и члан породице не сме да прими поклон у вези са вршењем јавне функције, изузев протоколарног и пригодног поклона.

Протоколарни поклон је поклон који јавни функционер или члан породице прима од представника стране државе, међународне организације или страног физичког или правног лица приликом службене посете или у другим сличним приликама.

Пригодни поклон је поклон који се прима у приликама када се традиционално размењују поклони.

Каталог поклона Александру Вучићу (2012-2013); ФОТО: Немања Шаровић

 

Чланом 59. Закона прописано је да такви поклони, пригодни и протоколарни, постају јавна својина, у складу са законом који уређује јавну својину.

Изузетно, протоколарни и пригодни поклони се могу задржати. Наиме, чл. 60. Закона је прописано да изузетно, јавни функционер и члан породице имају право да задрже у својину протоколарни или пригодни поклон чија вредност не прелази 10% просечне месечне зараде без пореза и доприноса у Републици Србији, али тако да укупна вредност у својину задржаних поклона не пређе у календарској години износ једне просечне месечне зараде без пореза и доприноса у Републици Србији. Поклон који је задржао у својину члан породице рачуна се јавном функционеру у укупну вредност поклона које је задржао у својини у календарској години.

Вредност поклона чини тржишна цена поклона на дан када је понуђен или примљен.

Тржишна цена поклона је просечна цена предмета или услуге који су предмет поклона на тржишту, односно просечна цена предмета или услуге сличне врсте и вредности у слободној продаји на тржишту.

Имајући у виду све наведено, из табеле коју је доставио Немања Шаровић, председник покрета „Љубав, вера, нада“, види се како је Александар Вучић у периоду 2012 – 2013. године, вишеструко умањивао вредност добијених поклона, како би их могао задржати у личној својини. Према достављеној табели, види се да је Вучић, у наведеном периоду, пријавио укупну вредност поклона од 19.700 динара.

Тако рецимо, испада да је Кирил Кравченко, заменик генералног директора руске нафтне компаније „Гаспромњефт“ и бивши директор НИС-а, поклонио Вучићу руски самовар за чај у вредности од 1.000 динара. Дакле, један тако моћан човек поклања Вучићу тричаву и безвредну ствар, која на пијаци више кошта од износа који је пријавио Вучић.

Позната шахисткиња, Алиса Марић, пријавио је Вучић, уручила му је поклон у виду шаховске табле и фигура у износу од 500 динара. Смешно, зар не?

Вучић је потврдио и стереотип о Јеврејима као шкртицама, па је тако пријавио да му је израелски амбасадор, Јосеф Леви, поклонио флашу вина од 800 динара. Може ли ико поверовати да је пребогати шеик Мухамед бин Зајед, којег Вучић представља као великог пријатеља, поклонио Вучићу слику од 800 динара?

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Александар Вучић (@avucic)

Што се тиче непријављених поклона, Шаровић указује на вредну пушку краља Милана Обреновића, коју је Вучић добио од председника Русије, Владимира Путина, 2019. године. Ту су и дрес француске фудбалске репрезентације и флаша вина, које је добио од француског премијера Мануела Валса, 2014.

– Добио сам нешто што ми је до сада, не рачунајући награде, ордење и одликовања која сам добио, најдраже – оригинална пушка Милана Обреновића, коју је Русија купила ове године на једној светској аукцији и то је била Путинова жеља да мени поклони – похвалио се Вучић.

Фото: курир принтскрин

 

Каже да такав поклон није очекивао, већ пре неку књигу, шах или вино.

– За пушку му бескрајно хвала, ја нисам могао да верујем. Да видите како је рад урађен, тачно се види да је урађена пушка за Милана Обреновића – навео је Вучић, који поклон никад није званично пријавио. На тај начин, предмет који би за сваку земљу представљао национално благо и био изложен у националном музеју, се нашао у приватној својини једног човека.

Он је рекао да је, осим пушке, добио и вино из околине Сочија, што је донекле, каже, и очекивао јер је „општепознато“ да је љубитељ вина.

Живела пљачка Србије! А сад сви на своја радна места, мора да се ради, без престанка и одмора!