Прочитај ми чланак

Земан се извинио Србији за бомбардовање: Молим српски народ да нам опрости

0

Председник Чешке Милош Земан извинио се у Прагу пред председником Србије Александром Вучићем за бомбардовање бивше Југославије 1999. године, за које је као тадашњи премијер Чешке у име владе дао сагласност.

Земан је у обраћању медијима после разговора са Вучићем у председничком замку Храдчани подсетио да је српски народ изразио подршку Чесима и 1938. године, када су их, како је казао, изневерили западни савезници и 1968. године када су их изневерили источни, јер су у Чехословачку упале трупе Варшавског пакта и окупирао је Совјетски Савез.

Фото: public

„А ми смо им се захвалили бомбардовањем. Зато бих у своје име желео да се извиним за тадашње бомбардовање Југославије. Желео бих да замолим српски народ за опроштај. Све време ме је то мучило. Када се одлучивало о бомбардовању били смо тек неколико недеља у НАТО. Били смо последњи ко је дао сагласност“, казао је чешки председник.

Земан је казао да оправдање не може да буде ни то што је Чешка очајнички тражила макар још једну земљу да се успротиви бомбардовању и да је то једноставно био недостатак храбрости.

„Од овог тренутка ће српски народ доживљавати чешки не само као пријатељски, него и братски народ. Српски народ неће заборавити ове речи Земана, вечно ћемо бити захвални јер ово што је он изговорио око бомбардовања нико други није изговорио“, казао је председник Вучић.

Председник Земан је похвалио способност Србије да успоставља пријатељске или макар коректне односе са свим значајним земљама, а оптимиста је и у погледу српско-чешке привредне сарадње, пошто, како је казао, у документима за разговоре има чак три странице чешких предузећа која успешно улажу у Србији.

Вучић је рекао да је сада обим трговинске размене Чешке и Србије 1,2 милијарде евра, а већ ове године може да достигне 1,4 милијарде чиме би Чешка скочила са 11. места спољнотрговинских партнера на осмо.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)


„Ако обавимо све послове о којима смо разговарали Чешка може да буде пети или шести партнер. Данас и сутра имаћемо важне разговоре са многим компанијама Чешке“, казао је спрски председник и навео да су из области некретнина, рударства, телекомуникација, саобраћаја.

Раст размене од 18 одсто у прва три месеца према Вучићевим речима представља за Србију част и показује да је направљен добар амбијент.

Председник Вучић је изразио наду да ће председник Земан ускоро посетити Београд, што му је жеља макар једном до краја мандата, пошто верује да ће Србија решити компликоване имовинске односе око Чешке куће у Београду и да ће је Србија до краја године поклонити Чешкој, а Земан да ће доћи на отварање.

Председника Србије Александра Вучића после ручка коју у његову част приредјује Милош Земан, чекају састанци са председницима оба дома чешког парламента, а сутра разговори са чешким премијером Андрејом Бабишем.