Прочитај ми чланак

ЗЕЛЕНОВИЋ тврди да је две године праћен и слушан и да за то има доказе

0

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић изјавио је данас да је две године, 2017. и 2018, „праћен и слушан“ и да је дошао у посед докумената са наредбама за то.

Зеленовић је током гостовања на ТВ Н1 изнео тврдње је да је „под мерама“ био целу 2017. и 2018. годину и за то, како је рекао, „злоупотребљавање институција“ Безбедоносно-информативне агенције (БИА) и тужилаштва, оптужио председника Србије Александра Вучића.

Небојша Зеленовић, градоначелник Шабца

„За све то време праћења, они су успели да извуку један процес који се мени ставља на терет као градоначелнику, да је буџет града Шапца платио комуналном предузећу за изношење смећа у пар шабачких села, и то је све… Важнија ствар је што ви овде видите колико је људи у оквиру система под притиском да ради ствари противзаконито“, казао је Зеленовић.

Истакао је да чека да његов адвокатски тим „заврши читав посао“, након чега ће изаћи у јавност, а како је додао био је праћен због тога што је представљен као шеф организоване криминалне групе.

Говорећи о процесу који против њега и општине воде републички орган, за злоупотребу буџета, Зеленовић је рекао да је Државна ревизорска институција 2016. године утврдила да је било неусаглашености у трошењу буџета, али и да оне нису утицале битно на пословање града и да није постојало ненамеско трошење.

„Уместо да у сваком редовном поступку то буде прекршајна одговорност, због неусаглашености које су рачуноводственог типа, против мене се води поступак три године. Сада смо на Апелационом суду у Новом Саду. Ја верујем да нити један суд који сада суди не може да донесе одлуку да осуди мене за нешто што нисам радио“, рекао је Зеленовић.

„Вучић нема законску надлежност да предлаже промену изборног цензуса“

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић изјавио је данас да председник Србије Александар Вучић нема законску надлежност да предлаже снижавање или подизање изборног цензуса.

„Таква надлежност председника не постоји… То да ви три месеца пред изборе спустите цензус на три посто, само говори о томе докле нас је довео, а довео нас је дотле да нико не може да предје цензус, па чак и они који су стали у ред да му захваљују“, казао је Зеленовић гостујући на ТВ Н1.

Додао је да му је интересантно како су се изјаснили по том питању европарламентарци јер је реч о одлуци, како је навео, о којој се се није разговарало на сесијама и округлим столовима, и истакао да нема ништа од изборних промена о којима се разговарало и дебатовало.

Зеленовић је навео да очекује посету известиоца Европског парламента за Србију Владимира Билчика, али и да представници опозиције оду у Брисел.

„Да поново разговарамо свим изборним условима, да покажемо докле смо дошли у овом тренутку, шта све није урадјено што је евентуално требало и да истрајемо у идеји бојкота“, рекао је он.

На питање доноси ли бојкот стопостотну власт владајуће коалиције у општинама и градовима Србије укључујући и Шабац у ком је на власти опозиција, Зеленовић је навео да у Србији постоји 170 локалних самоуправа, а да од тога „један град, једна општина и једна градска општина – евентуално још једна, у којима СНС није на власти или није 100 одсто, него рецимо 97 одсто“ и оценио да је ситуација „драматична“.

„Сигурно ми у Шапцу нећемо урадити ништа што може на било који начин да поремети енергију која постоји код градјана“, казао је он.

Упитан када ће Савез за Србију, којем он припада, имати један конзистентан план о даљем деловању кад актуелна власт у неком тренутку оде, Зеленовић је рекао да је чињеница да је савез хетероген, да у њему не може бити јединствене и конзистентне политике, али да је договор да се спроводи споразум у 30 тачака који обезбедјује заједничко наступање.

„Основни услов тог споразума је да се изборимо за поштене изборе, а онда ћемо видети шта ће бити“, рекао је он.