Прочитај ми чланак

Здрава Србија: Увек поносни на своје храбре претке

0

Чајетина, 11.11.2020 – Дан примирја у Првом светском рату обележавају све земље победнице тог једног од највећих светским сукоба у историји човечанства, међу којима Србија свакако заузима веома значајно место, и према броју својих настрадалих становника али и према херојској борбама и жртвама које је тај српски сељак, предвођен краљем и српским официрима, поднео да би данашње генерације живеле у миру. То је био рат у коме су Срби, као и много пута пре тога, били хероји и рат који су водили за одбрану своје земље, својих огњишта и својих породица – изјавио је председник Здраве Србије Милан Стаматовић, подсећајући да су многи од тих јунака били и из Златиборског краја.

Младе генерације морамо подсећати да су Србија и српски народ и у том и у свим осталим светским сукобима водиле одбрамбену борбу, наглашава Стаматовић, и да је цена мира у коме данас живимо, земља посута крвљу милионима наших предака. Да би смо се боље носили са садашњошћу, неопходно је да се увек сећамо јунака из прошлости и да будемо спремни за све што нас очекује у будућности.

Култ сећања морамо усадити у младе људе јер и данас треба да смо вечно захвални тим јунацима који су поднели огромну жртву за одбрану своје домовине и свог српског рода. На то нас све подсећа и амблем, трачица Албанске споменице на којој се налази цвет Наталијина рамонда, цвет који расте само на територији Србије, Северне Македоније и Грчке, цвет који иако се потпуно осуши може уз мало воде да оживи, баш као и српски народ након Великог рата али и много пута пре и после тога, закључио је Стаматовић.