Прочитај ми чланак

Здрава Србија: Његова светост показао где је место столовања српских патријараха

0

Чајетина, 15.3.2021 – Здрава Србија изражава своје највеће поштовање и захвалност патријарху српском Његовој светости господину Порфирију на одлуци да прва три дана Васкршњег поста проведе у тиховању и молитви у Пећкој патријаршији, древном седишту српске цркве, на трону Светог Саве, и тим чином улије веру у опстанак нашем народу на Косову и Метохији али и свеколиком прогнаном народу који сања о повратку на своја вековна огњишта, саопштила је Информативна служба Здраве Србије (ЗС), износећи своје очекивање да је то један међупотез у реализацији најаве Светог синода Српске праавославне цркве (СПЦ) да ће променама црквеног устава СПЦ променити назив у „Српска православна црква – Пећка патријаршија“.

Лидер Здраве Србије Милан Стаматовић је још августа 2017. године јавно позвао да се патријарх српски и Свети синод Српске православне цркве преселе у Пећку патријаршију и тиме ојачају, и симболички и фактичка, позицију Срба и државе Србије уочи, и тада али, на жалост, и сада, све бруталнијих притисака да се одрекнемо Косова и Метохије.

Такође, Стаматовић је приликом посете манастиру Хиландар марта 2018. године подржао тада најављену промену назива Српске православне цркве (СПЦ) у „Српска православна црква – Пећка патријаршија“ а да титула српског верског поглавара убудуће буде „архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српских и поморских земаља“. На трагу тога, председник Здраве Србије је нагласио „да би јака симболична порука било и премештање посмртних остатака свих патријараха, архиепископа и митрополита, коју нису оставили последњу поруку, у историјски меморијал – Пећку патријаршију.

У години обележавања 800 година аутокефалности Српске православне цркве (2019), председник ЗС Милан Стаматовић је још једном нагласио значај одлуке да врх СПЦ врати седиште наше цркве у Пећку патријаршију.