Прочитај ми чланак

Због Вулиновог закона више никада нећемо скинути маске?!

0

Покрет “1 од 5 милиона” упозорава јавност на оно што Српска напредна странка покушава да спроведе новим законом о унутрашњим пословима - тотални надзор над грађанима, потурање батинаша у редове полиције и ексклузивно право министра Александра Вулина да полицијска овлашћења додели било којој организацији!

Аудио и видео надзор, са преко 8.000 “паметних камера” само у Београду, уз аутоматску детекцију лица и обраду биометријских података, моћи ће да каже где је неко био, кад је био, с киме је био, шта је радио. Ово најгрубље кршење права на приватност и Закона о заштити података не може се оправдати “превенцијом криминала”, и у служби је застрашивања и контроле грађана који, уколико се овај закон усвоји, више неће моћи на улицу да изађу без да буду надзирани. Ово даље значи да ће се сваки корак грађана налазити у базама за које грађани и не знају, нити знамо ко ће имати приступ истим, што отвара пут тешким злоупотребама.

И док се у истом Нацрту крши право грађана на приватност, сакрива се идентитет свих полицијских службеника, укључујући и оне који прекорачују овлашћења и туку грађане без основа. Тако ће полицајци уместо имена и презимена на униформи убудуће имати шифру, а објављивање њиховог идентитета биће забрањено!

То значи да група полицајаца може крвнички да вас шутира док лежите на земљи, да вас такође група њих испендречи док мирно седите на клупи или, пак, да вас обори док мирно возите бицикл и ничим изазвани вас туче, што је све забележено прошле године у јулу, а да новинари то не смеју да сниме и објаве, нити ви смете да кажете ко вас пребија злоупотребљавајући полицијску значку. То од полиције прави тајну полицију и води изједначавању батинаша и часних полицајаца!

Да ствар буде језивија, овим нацртом закона министар Александар Вулин себи додељује ексклузивно право да и неке друге организације прогласи полицијом. То би значило да једног дана Вулин полицијска овлашћења може да додели којекаквим народним патролама, левијатанима, или приватним обезбеђењима, као на пример оним што су на инаугурацији Александра Вучића давили новинаре.

Покрет “1 од 5 милиома” апелује на часне и професионалне припаднике МУП-а да се успротиве доношењу оваквог закона и сачувају свој интегритет, јер ће у супротном пристати на покушај режима да их изједначи са батинашима.

Питамо и Александра Вулина шта тачно увођењем тоталног надзора над грађанима мисли да постигне? Можда то да више никада не скинемо маске, јер другачије нећемо моћи да сачувамо право на приватност?

Очигледно је да Српска напредна странка, у моменту када се приближавају избори, више нема чиме да се бори, осим потпуном цензуром и утеривањем страха. Покрет “1 од 5 милиона” пита власт: Чега се толико плашите, па од Београда правите Великог брата, а Србији запушавате уста?