Прочитај ми чланак

ЗБОГ ОДЛАСКА НА ПРОСЛАВУ ДАНА РС: Хрватска сменила свог амбасадора у БиХ

0

Хрватска је сменила свог амбасадора у Босни и Херцеговини, Ивана Дел Векија, због његовог одласка 9. јануара у Бања Луку где се обележавао Дан Републике Српске

Одлуку о смени Дел Векија донело је хрватско министарство спољних послова, уз образложење да је Уставни суд БиХ прогласио неуставним обележавање 9. јануара као Дана Републике Српске.

Дел Векијо се, уз Драгана Човића, нашао под критикама због сусрета са Милорадом Додиком у Бањалуци на прослави Дана Републике Српске. На тој прослави постхумно је одликован Славко Лисица који је у Хрватској осуђен на 15 година затвора због ратних злочина. Дел Векијо је још јуче казао да на тој прослави није био.

– Нисам био на свечаном постројавању ни на додели одличја. Не пада ми на памет да идем на то. Био сам на састанку са председавајућим Додиком. Неспретно је изабран датум за састанак који смо раније договарали – рекао је Дел Векијо за Н1 данас.

Министарка спољних и европских послова Марија Пејчиновић Бурић рекла је да је хрватски амбасадор у БиХ одлазећи у Бањалуку донео погрешну одлуку и имао погрешну процену.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!