Прочитај ми чланак

Завршена седница Скупштине, обележили је тешки скандали, опозиција тражи оставке

0

Посланици су данас расправљали о изменама и допунама Закона о буџету, потврђивању уговора о зајму између Владе Србије и Фонда за развој Абу Дабија, али и о кинеском кредиту за уклањање старог моста на Сави и изградњу новог. Дан у парламенту обележиле су и тешке увреде СНС картела према женама из опозиције, као и расправе, у једном тренутку претило је да дође и до физичког сукоба између посланика Народне странке и СНС.

Сви опозицони посланици из свих опозиционих странака и покрета (девет посланичких група) једногласно је осудило понашање СНС посланика Далибора Шћекића, који је симулирао орални секс рукама и устима показујући на колегиницу из ДС-а која је у том моменту критиковала власт, захтевајући да хитно буде разрешен и да му се одузме имунитет. Председник Скупштине СНС Орлић је рекао да није видео ништа спорно. Након тога је Синиша опсовао другу посланицу опозиције из ДС-а јер је критиковала његове „реформе“, а СНС Божићка је све посланице опозиције упоредила са проституткама.

Миливојевић: Убаците неки динар у тај џубокс и пустите „Пада влада“, чуо сам да сте у „Јовањици“ брали као комбајн

Срђан Миливојевић из Демократске странке поручио је током расправе о амандманима да напредњаци „убаце неки динар у џубокс“, алудирајући на изјаву Зоране Михајловић, и да „пусте песму ‘Пада влада'“.

„Убаците неки динар у тај џубокс, један је довољан, те пустите песму ‘Пада влада’ и биће вам јасно где се налазите и шта вам је чинити“, изјавио је Миливојевић на седници Скупштине.

На то се јавио Миленко Јованов, шеф посланичке групе напредњака у Скупштини Србије, те Миливојевића још једном позвао да поднесе кривичне пријаве против особа, за које сумња да су се „богатиле преко странке“.

„Нама је у интересу да сви ти људи одговарају. Уместо што ћете безочно понављати ту изјаву урадите нешто конкретно“, поручио је Јованов Миливојевићу.

За реплику се затим јавио посланик Миливојевић.

„Срамотно је да нам моралне придике држи неко ко је упропастио ову земљу и да нас на тужилаштво упућује представник оне странке која је направила страначко тужилаштво… Уведен је стечај у специјално тужилаштво оном изјавом када је председник Александар Вучић бранио Предрага Колувију из Емирата, реченицом да малтене свака кућа у Србији има тону и по марихуане. Да ли има неко овде тону и по марихуану код куће? За вас (посланици СНС-а) нисам питао, знам да ви имате, видим резултате бербе органског парадајза у ‘Јовањици’, за вас сам чуо да сте брали као комбајн“, рекао је Миливојевић.

20:04

Завршена седница

Скупштина Србије завршила је са заседањем за данас, а седница ће бити настављена сутра са почетком у 10 часова.

19:54

Весић: Од средине децембра уводимо четири воза до Панчева

„Док се БГ воз не прошири до Панчева од средине децембра биће уведена четири воза до тог града, два ће ићи ујутру а два после подне“, рекао је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић на седници Скупштине Србије.

До тог договора дошли смо након састанка са градоначелником Панчева и директором “Србија воза”, додао је он.

“Да би се БГ воз проширио до Панчева неопходно је да се купе три нове гарнитуре воза, што би град Панчево коштало 300 милиона динара годишње, а неопходно је и да се промене прописи”, рекао је Весић.

19:51
Божић поистоветила опозиционе посланице са проституткама

Народна посланица Зелено-левог клуба Биљана Ђорђевић реаговала је данас на скандалозну изјаву потпредседнице Скупштине Србије и функционерке СНС Сандре Божић, да „посланице опозиције превише пролазе поред посланика СНС-а“, а онда је упитала мушкарце „да ли се оне то нуде?“

„Колегинице Божић, оно што сте рекли је страшно увредљиво. Назвали сте колегинице и народне посланице особама које се некоме нуде. Ако је овде увредљиво говорити о женском бикинију, једнако је увредљиво, и више, оно што сте ви рекли. У дану у коме су ваши посланици овде такође имали сексистичко увредљиво понашање према другим народним посланицима, то је најгоре што сте могли да учините“, рекла је Ђорђевић.

19:47
Посланици о амандманима

Након расправе у начелу, посланици су почели са претресом законског предлога у појединостима и расправу о амандманима.

19:32

Јованов слагао: Вељко Беливук никада није био члан СНС-а

Шеф напредњака у Скупштини Србије Миленко Јованов рекао је да поједини посланици опозиције имају „нападе хистерије и нервне сломове“.

„Благо оном ко рано полуди па му живот у весељу прође. Ми овде имамо или нападе хистерије или нервне сломове. Молим да скупштинска служба обезбеди лекара да овакве испаде предупредимо и да можемо да реагујемо“, рекао је Јованов.

„Што се тиче изјаве Зоране Михајловић о џубоксу, поднесите кривичну пријаву и нека све објасни. Ја вас молим да све то урадите“, додао је још шеф посланичке групе СНС-а.

15:53
Јовановић о поскупљењу меса, млека, јаја: Мали, то је хиперинфлација

Посланик Народне странке Стефан Јовановић обратио се министру финансија Синиши Малом и рекао му да он не види инфлацију и колико је све поскупело, зато што је део повлашћене и богате елите.

„Ево прецизно ћу да вам кажем шта је поскупело, а говорим о храни. Поскупело је месо 79 одсто, млеко 38 одсто, шећер скоро 70 одсто, јаја 75 одсто. То је хиперинфлација министре. Дрва су дупло скупља него прошле године. Ви нас замајавате бројкама у Европи, а занемарујете колике су плате тамо. Колике су цене у маркетима у Европи, али наши грађани не живе у Немачкој него овде. Ви не знате како живе грађани“, рекао је Јовановић

15:47
Рагуш: Вучић је родоначелник демократије

Посланица СНС Марина Рагуш говорећи о буџету, ковиид кризи и још много тога, рекла је и да човек с Андрићевог венца (Александар Вучић) доноси све одлуке. Она је рекла и да о опозицији говоре њихова дела пре 2012. године.

„Том човеку са Андрићевог венца, ево ту је парк, да подигнете бисту, јер он је родоначелник и човек који је дао нову дефиницију демократије“, рекла је Рагуш, на шта јој је посланик Народне странке Стефан Јовановић поручио да напише књигу бајки.

15:15
Тешке увреде на рачун посланице ДС, Орлић игнорише

Пауза је завршена и готово одмах је дошло до сексистичких увреда на рачун посланице ДС. Посланик демократа Миодраг Гавриловић указао је на коришћење непримерених израза и вређање посланице ДС док је говорила.

Како пише Данас, СНС Шћекић из Параћина је својој колегиници у Скупштини за време седнице симулирао орални секс.

„Ваш колега је показивао врло непримерено, не могу да изговорим сексистичке радње врло ружне, узнемирујуће. Прешли смо границу према посланицама и према женама, молим вас да га опоменете. То је класично насиље према женама. Реч је о Шћекићу“, рекао је Гавриловић, а Орлић је у свом маниру одговорио:

„О чему говорите не знам, нико ништа не показује нит је показивао. Овлашћени представник је говорио, чак није ни викао, колико сте ви викали. Не знам о чему причате, не знам ни да ви знате“.

Инцидент се, према речима посланика опозиције десио док је Манојловић критиковала актуелну власт и рекла да режим више даје за полицију и војску него за просвету, здравствену и социјалну заштиту, а да тежак живот грађана „не разумеју они који не живе реалне животе него имају 24 стана у Бугарској“.

Манојловић је питала „да ли смо постали раја и да ли ћемо поново децу слати у јаничаре“, пошто јој се како каже, чини да је „Вучић заложио целу државу“, те да се „Кинези овде све бахатије понашају“.

Повреду пословника прво је затражио посланик Демократске странке Миодраг Гавриловић, а затим и посланица Народне странке Ивана Парлић, тражећи да Орлић као председник погледа снимак и казни колегу буџеташа из странке, који је, док је говорила посланица ДС Тања Манојловић, показивао рукама непримерене и увредљиве гестове.

13:54

Орлић одредио паузу од сат времена

Председавајући Владимир Орлић одредио је паузу до 15 сати, након чега ће седница бити настављена.

13:48

Маријан Ристићевић поручио Јовановићу: Ћуто, немој да зеваш

И посланик владајуће већине Маријан Ристичевић рекао је приликом обраћања да је задовољан предлогом ребаланса буџета. Поручио је да ће пољопривредници сада добити више новца него раније, у време „оне, бивше власти“.

У једном тренутку Ристичевић је прекинуо свој говор и добацио посланику Александру Јовановићу Ћути „да не зева“.

Ћута му је кратко одговорио, након чега је Ристичевић наставио свој говор.

13:12

Тепић опомиње Орлића због Мартиновића

Мариника Тепић, шефица посланичке групе Уједињених, упозорила је Орлића на повреду пословника након говора Мартиновића.

„Требало бисте да подсетите Мартиновића шта је он говорио о Ани Брнабић. Мој колега се извинио због изјаве, повукао своју изјаву и сви смо то усудили. То треба јасно да се каже. Иако никада нисмо чули да су посланици, бар са женске стране, осудили увреде према нама, али вама на образ. Требало је да опоменете министра Мартиновића и да подсетите да је управо он вређао тада министарку Ану Брнабић. Сећате се председниче, то је онај ‘чувени снимак’ кад је Мартиновић говорио ‘да неко овде промовише педере и лезбејке’ док је Брнабић седела овде“, рекла је Тепић.

Орлић је, с друге стране, опутужио Тепић да је измислила увреде на рачун Ане Брнабић.

„То сте измислили све“, рекао је он.

13:06

Расправа са Мартиновићем

Александар Мартиновић тражио је од Веселиновића доказа за његове тврдње да сви инвеститори који долазе из Кине третирају грађане Србије као робове.

„Пошто упорно инсистирате на тој неистини, било би добро да нам кажете у којим тачно фирмама се носе пелене и да пружите доказе за то. Ако не урадите, то значи да сте безочно слагали грађане Србије“, рекао је он.

Веселиновић је одговорио Мартиновићу, рекавши да у једној турској фирми 350 радница имају један тоалет, док радници носе пелене у ЈУРИ.

Мартиновић је пребацио дебату на причу да је Веселиновић претио Ани Брнабић.

„Морам да вас подсетим да се ради о народном посланику у чију кредибилност није баш једноставно да се поверује. То је народни посланик који је рекао за премијерку да је треба затворити у неку просторију са неким одбареним црнцем и да грађани Србије то треба да гледају 24 сата“, рекао је он.

13:02

Веселиновић: Радници у Србији су сиромашни

Жељко Веселиновић, посланик „Уједињених“, рекао је да је крајње време да се говори поштено о броју незапослених.

„Ви сте преко ноћи променили методологију како рачунате незапосленост. Незапосленост од 8,9 одсто није реална. Да сте задржали стару методологију, незапосленост би и даље била изнад 20 одсто“, рекао је Веселиновић.

Он је рекао да је у Србији подиже само минимална зарада.

„А та минимална зарада, с обзиром на цене, није ни близу онога што је потребно радницима у Србији. Радници у Србији су сиромашни, а ви, господине Мали, морате на томе да порадите. Господине Мартиновићу, радници у Србији јесу робови, јер је за време ове власти патентирано да радници носе пелене у фабрикама“, рекао је Веселиновић.

12:05

„Нови Сад више неће бити град Андреја Вучића и Звонка Веселиновића“

Посланик Народне странке Борислав Новаковић ушао је данас у расправу са министрима Синишом Малим и Александром Мартиновићем, након што је питао како је могуће да човек који је у систему санкција међународне заједнице (Звонко Веселиновић) послује са фирмама чији је оснивач држава.

„Није Звонко Веселиновић на Косову. Он живи у Новом Саду и оркестрира криминалном сценом Новог Сада и целом државом. Ви знате да је он мафијаш и криминалац, али ћутите и не смете да изговорите његово име. Ја као посланик из Новог Сада имам право то да кажем. Имам право да кажем да мој град више неће бити окупиран град и да доживљава торутуру Андреја Вучића и Звонка Веселиновића. Андреја Вучића који управља политичким процесима и Звонка Веселиновића који управља криминалним радњама“, рекао је он.

11:45

Новаковић питао о Радоичићу и Веселиновићу

Борислав Новаковић питао је Синишу Малог због чега Милан Радоичић и Звонко Веселиновић добијају послове, с обзиром на то да је реч о људима који се налазе на црној листи САД и да су оптужени за најтежу корупцију.

Он је одбио да му одговори конкретно на ова питања, али се затим за реч јавио министар Александар Мартиновић који је поменуту двојицу изједначио са комплетним српских народом на КИМ.

„Ви то радите у ситуацији кад су прешли политички ‘Рубикон’. Уместо да подржити Србе на КИМ у овој ситуацији, ви се појавите у Скупштини и кажете да су то све сами криминалци. Нису ти људи криминалци, него сте криминалци били ви који сте од 2000. до 2012. упропастили све што је могло да се упропасти у овој држави“, рекао је Мартиновић.

11:30

Новаковић: До кад ће кинеске инвестиције бити од јавног значаја

Борислав Новаковић, посланик Народне странке, рекао је да је основна карактеристика успешности у политици благостање. Он се обратио министру Синиши Малом:

„Немојте нас уверавати да је 640 евра идеал за људе који живе у Србији. Очито је да постајемо полако кинеска колонија. Да ли сматрате да је свака кинеска инвестиција од јавног значаја? Зашто се свака инвестиција проглашава инестицијама од јавног значаја? Оног момента кад се прогласи инвестицијом од јавног значаја, избегава се Закон о јавним набавкама. Да ли ћете и даље подржавати ту врсту корупције под државном управом“.

10:53

Ристић: Неморално је оно што је урадила Ана Брнабић

Славиша Ристић, посланик „Уједињени“, осврнуо се на одлука Срба да напусте приштинске институције.

„Опимњем вас господине председниче на вашу обавезу да распишете изборе за четири општине на северу Косова, како то не би урадио Аљбин Куртин. Желео бих да питам Ану Брнабић на основу чега је потписала споразум у Берлину са Аљбин Куртијем. Оно што је трагично, то није само противуставно и противзаконито, већ је и неморално у тренуцима кад Срби на КИМ немају слободу кретања и кад им се одузимају сва њихова грађанска права“, рекао је Ристић.

10:22

Обрадовић: Шта влада планира да ради по питању штрајкова

Бошко Обрадовић, лидер Двери, питао је шта ће Влада Србије урадити по питању штрајка радника Поште Србије.

„Шта Влада планира по овом питању. Друго питање се односи на штрајк просветних радника Србије, који траже, наравно, веће зараде. Просто је невероватно да ти људи имају 9.000 динара мању просечну плату у односу на просечну плату у целини. Шта је судбина иницијативе да ће доћи до национализације НИС. Шта то конкретно значи? Да ли Србија планира да то власништво да препродаје неким нафтним компанијама на Западу“, питао је Обрадовић.

Обрадовић је питао шта је Ана Брнабић потписала у Берлину, рекавши да је она на Самиту Берлинског процеса признала Косово.

10:19

Лазовић: Зашто надлежни ћуте о изјавама Беливука, Вучића и Стаменковића

Радомир Лазовић, шеф посланичке групе „Зелено-левог клуба“ питао је председника Скупштине Владимира Орлића због чега грађанима није дозвољено да се обраћају из хола парламента. Он је додао да Орлић није одговорио на ова питања. Лазовић је питао због чега Министарство унутрашњих послова и републичка јавна тужитељка нису одговорили како ће надлежни органи реаговати поводом изјава Вељка Беливука, председника Александра Вучића и полицајца Горана Стаменковића, да је највиши врх државе укључен у рушење у Савамалу.

„Ваљда је вама стало до речи Александра Вучића. Ако је по ономе што он говори – ти људи на крају заврше овде у Скупштини и причају нам о буџету“, рекао је Лазовић.

10:01

Умало туча у Скупштини

Посланици владајуће странке и опозиције замало су се физички сукобили на данашњој седници Скупштине Србије. До сукоба је дошло пошто су се претходно вербално обрачунали Стефан Јовановић из Народне странке и Миленко Јованов из Српске напредне странке. Јованов је позвао Јовановића да дође до његовог места, што је овај и учинио.

Међутим, Јованов није устао са места на ком је седео, а убрзо су га окружили други посланици владајуће странке.

09:56

Мост на Сави се, ипак, руши

Влада Србије потписала је уговор у вредности до 79,9 милиона евра са француском банком БНП Парибас, а тим новцем финансираће рушење старог моста преко Саве и градњу новог. То пише у Предлогу закона о потврђивању Уговора о кредиту, који је данас усвојен у Скупштини Србије и о ком ће се посланици изјаснити у оквиру предлога о ребалансу буџета. Опширније у посебном тексту.

09:54

Синиша Мали о ребалансу буџета

Министар финансија Синиша Мали рекао је да су разлози за ребаланс овогодишњег републичког буџета већи приходи државне касе и финансирање исплате већих пензија и помоћи младима и породицама, као и набавке енергената.

Навео је да никад није била мања стопа незапослености и да износи 8,9 одсто, док је стопа незапослености младих 18,7 одсто, док је „пре десет година била око 50 одсто“.