Прочитај ми чланак

ЗАВРШЕНА ПРОТЕСТНА ШЕТЊА ЗА ОЛИВЕРА Нови протест заказан за суботу (18.00) ФОТО

0

Протестна шетња, која се одвијала у тишини, заврашила се код Храма Светог Саве. Десетине хиљада људи запалило је свеће за Оливера Ивановића који је убијен на овај дан, заједно са члановима његове породице, децом, сестром, братанцем. Окупљени су певали "Востани Сербие, давно си заспала".

На најмасовнијем протесту у Београду до сада, у оквиру антирежикмских протеста „Један од пет милиона“, грађани су шетали у апсолутној тишини. Страни новинари који извешатавају са протеста (за разлику од наших режимских медија), описали су сцене на улицама Београда као „потресне и веома емотивне због трагичног убиства које још није разрешено“, извештава репортер Србин.инфо са лица места.

Грађани су се масовно одазвали позиву да овим протестом одају почаст Оливеру Ивановићу, лидеру грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда“ са Косова и Метохије, који је убијен на данашњи дан пре тачно годину дана а до данас није утврђено ко су починиоци и налогодавци тог злочина.

Окупљање под називом „Први од милиона разлога – за Оливера“ је наставак протеста против режима Александра Вучића под слоганом „Један од пет милиона“, почело је на платоу испред Филозофског факултета у Београду.

Активисти „Локалног фронта“ стигли су на протест праћени аплаузима, наклонима, поздравима „Браво, Краљево“ па и понеком сузом старијих грађана који су се окупили да их дочекају. Иако је раније наведено да на овом протесту неће бити скандирања, грађани нису могли да се суздрже да не поздраве на овај начин „Ибарски марш“ активста који су допешачили из Краљева.

У част Ивановићу, и као апел да се његово убиство истражи, грађани на данашњи протест долазе без пиштаљки, у тишини, са свећама које ће упалити за Оливера.

Организатори досадашњи протеста су на претходном окупљању и позвали да се на тај начин обележи годишњица смрти политичара са КиМ. Током шетње се, уместо песама и скандирања, са разгласа пуштају делови политичких говора које је Ивановић држао у бројним приликама.

Посебну врсту почасти одали су активисти „Локалног фронта“ који су на протест дошли из Краљева, пешака, прелазећи 167 километара пута који су назвали „Ибарски марш“. Они су се кретали Ибарском магистралом четири дана, правећи само мање, неопходне паузе, да би данас стигли пред Београд, где су их сачекали и поздравили бројни грађани али и активисти иницијативе „Не да(ви)мо Београд“.

Један од лидера Савеза за Србију, Драган Ђилас, јуче је путем свог твитер налога поручио да би активисти Локалног фронта требало да стану на чело данашње протестне шетње с обзиром на подвиг који су учинили пешачећи до Београда.

На протесту су и бројни лидери опзиције – челници свих странака Савеза за Србију, али и Нове странке, Социјалдемократске странке и других политичких и грађанских групација. У овој шетњи, при врху колоне, учествовао је и шири део породице Оливера Ивановића, како је раније најавио његов брат Мирослав Ивановић.

Рута шетње била је од Платоа, односно Васине улице, преко Трга републике, Теразијама, Улицом краља Милана до Трга Славија и до Храма Светог Саве.

Неистражена убиства, напади на политичке неистомишљенике, новинаре и угрожавање основних слобода, неки су од главних разлога због којих се протести у Београду одржавају већ седму недељу за редом. До сада је одржано шест протеста суботом, почев од првог под називом „Стоп крвавим кошуљама“ који је организовао Савез за Србију због напада и бруталног пребијања једног од лидера СЗС Борка Стефановића. Окупљања су се касније наставила под вођством грађана и активиста под називом „Један од пет милиона“, а данашњи протест је посебно издвојен под називом „Први од милион разлога – за Оливера“.